“Wees jezelf. Dat is genoeg.”

‘Alles mag, niets moet. Bevalt het je niet, is het je zaak’ kopt haar populaire Facebook-pagina Is Je Zaak he. De influencer uit Zuidoost neemt geen blad voor de mond en creëerde eigenhandig een podium voor zichzelf waar eerlijkheid en transparantie centraal staan. Zonder blikken of blozen bewijst ze dat ‘doen’ de weg naar succes plaveit. “Je moet niet teveel nadenken. En als je op je bek gaat, dan probeer je het nog een keer op een andere manier. Maar sowieso niet opgeven. Gewoon doen.”

Chantal nam deel aan een online programma dat taboe-onderwerpen besprak. Eén van de programmamakers opende een Facebook-pagina om het videomateriaal van Chantal te publiceren. Ze kreeg de rol van ‘moderator’ toegewezen, waardoor ze slechts beperkte zeggenschap had tot de pagina die onder haar naam stond. “Ze zeiden tegen me dat de pagina van de show was. Ik kreeg een paniekaanval en ik pikte het niet. Dus ik heb mijn videos eraf gehaald en heb toen Is Je Zaak he geopend. En inmiddels is Is Je Zaak he haar zaak geworden.”

Na een jaar telde de Facebook-pagina 28.000 trouwe volgers en tegenwoordig is dat aantal opgelopen tot bijna 50.000. Daarnaast zijn er een YouTube-kanaal en Instagram-account bijgekomen. “Ik heb niks anders gedaan dan praten over wat ik voel, zie en denk. Het verbaast me ook elke keer weer als ik live ga en de kijkers zie stijgen. Als je naar me kijkt, zou je het bijna niet denken maar de eerste dertig seconden schijt ik 30.000 kleuren. Dus met een trucje, het muziekje aan het begin van elke live-uitzending, geef ik mezelf de kracht om door te zetten. Dan begin ik te praten en vanaf daar gaat alles vanzelf.”

Goed voorbeeld doet volgen
Een onophoudelijke stroom aan content, zoals de #konkeltime-videos, foto’s en andere posts, vult de Facebook-pagina waar persoonlijke gebeurtenissen, actualiteiten, levenslessen en sociale issues met een dosis humor aan de kaak worden gesteld. En het aantal volgers blijft groeien. “Omdat ik echt mezelf ben. Ik steek niks onder stoelen of banken. Ik ben heel transparant over alles in mijn leven en dit is ook de boodschap die ik wil meegeven aan anderen: wees jezelf. Dat is goed genoeg. En dat bewijs ik door die pagina, door mezelf te zijn, door Chantal te zijn. Alles wat ik online deel, blij of verdrietig, het is altijd oprecht.”

Die eerlijkheid en integriteit zijn de constante factoren in haar videos. Door middel van zelfreflectie neemt ze haar volgers mee in de ins en outs van haar leven en de lessen die ze onderweg opdoet. “Als ik me kwetsbaar moet opstellen, is het soms wel even slikken. Maar ik doe het wel omdat ik weet dat ik anderen daarmee ook de kracht geef om eerlijk tegen zichzelf te zijn.” Haar impact wordt bevestigd door de reacties die ze krijgt. Zo sprak ze tijdens een uitzending van #konkeltime over haar goede band met de vriendin van haar ex-vriend, de vader van haar kinderen. “Ik wilde laten zien dat het ook anders kan. Het hoeft niet altijd haat en nijd te zijn. Vervolgens kreeg ik berichten van vrouwen die mijn voorbeeld hebben gevolgd naar aanleiding van mijn filmpje. Ik had niet verwacht dat ik andere mensen zo zou treffen. Dan pak je mij in m’n ziel.”

Gewild of ongewild brengt de rol van influencer dus ook een voorbeeldfunctie met zich mee. Met zo’n grote achterban op social media wordt een populair persoon vaak in het hokje van ‘rolmodel’ geduwd. “Dit besefte ik toen jongeren mij letterlijk gingen citeren. Dus nu denk ik wel tien keer na voordat ik een bepaalde ‘move’ maak. En als ik dan een fout maak, moet ik dit ook meteen toegeven want anders gaan zij mijn voorbeeld volgen en dat is niet de bedoeling. Dus ik moet verstandig zijn al wil ik niet, want anders is het mijn zaak en dat mag niet!”

Trots
Die no-filter-mentaliteit werd niet altijd op prijs gesteld door haar omgeving. “Vroeger leek het alsof het in mijn nadeel was. Mensen hebben me, toen ik klein was, in een hoekje proberen te duwen vanwege het feit dat ik geen filter had, maar dat is niet gelukt. Gelukkig ben ik altijd mezelf gebleven. Op school dacht de leraar dat ik de boel op stelten aan het zetten was omdat ik iets zei waar de klas stuk om ging. Nu zie ik dat het een gave is, ik kan er niets aan doen. Dit is Chantal.”

Ook toen ze in een online programma taboes besprak en haar leven openhartig deelde, stelde haar ouders vraagtekens bij deze actie. De mentaliteit dat kwetsbaarheid een privé-aangelegenheid is heerste. “Maar het is mijn leven. Alles wat ik heb meegemaakt, heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Ik ben hartstikke trots op die vrouw, dus waarom zou ik mijn ervaringen niet vertellen?” Chantal koos voor zichzelf en dat wierp zijn vruchten af. “Mijn moeder was het meest sceptisch ondanks dat ze wel achter me stond in alles wat ik deed. Maar nu is ze blij dat ik toch ben doorgegaan met datgene waarin ik geloofde. Dat vond ik één van de mooiste dingen die iemand tegen me kon zeggen. Als je ouders tegen je zeggen dat ze trots op je zijn, dan ben je eigenlijk al klaar. Dat is genoeg.”

Niet alleen haar naaste omgeving is trots. De reacties op Is Je Zaak he laten zien dat de populaire pagina meerdere doelgroepen aanspreekt, van kinderen tot ouderen. “Als ik boos ben, loop ik te schelden en te tieren. Ik kan echt onbeschoft zijn. Maar op de een of andere manier, kunnen mensen het van mij wel accepteren. De oudere generatie, vooral de Surinaamse generatie, houdt niet van mensen die schelden. Maar als ik ze tegenkom op straat zeggen ze: ‘je bent vrijpostig maar het is leuk om naar je te kijken’. Dan voel ik me vereerd.”

Stenen begraven
Het leven van een influencer roept naast complimenten ook vaak verwachtingen op bij het grotere publiek. “Mensen gaan je idealiseren, ze vergeten dat je mens bent. Ik wil zoveel mogelijk mensen helpen: als je hulp nodig hebt, help ik je. Als je honger hebt, ga ik ervoor zorgen dat je iets kan eten. Maar ik ben nog steeds één mens, dus je kan niet te lang blijven hangen aan één persoon. Tegelijkertijd wil de mens je graag claimen voor zichzelf. Om daar die balans in te vinden, is soms wel moeilijk.”

Daarnaast kost het vervullen van een maatschappelijke rol veel energie. “Dat snapt niet iedereen. Er zijn voor iemand, luisteren naar iemand zodat die persoon alles eruit kan gooien. Vervolgens ga jij weg met die ‘stenen’, die problemen. Ik graaf symbolisch een gat in het zand, gooi die stenen daarin en dan kan ik weer schoon naar huis. Want als ik andermans problemen mee naar huis neem, kan ik niet functioneren als moeder en dat moeten we niet hebben. Ik zie dat het werkt, want ik heb rust.”

Wonderteam
Inmiddels heeft Is Je Zaak he Chantal meer gebracht dan volgers. Naast de uitbreiding van haar netwerk heeft ze ook enkele comedy try-outs gedaan. “De deuren gaan steeds meer op een kier staan. Nu moet ik er nog doorheen lopen. Dat is een beetje eng, maar ik heb een goede motivatie: mijn drie kinderen verwachten dat ik door die deur loop. Zij zijn trots op de ‘moves’ die ik maak en dat motiveert. Daarom zeg ik: we zijn het wonderteam. Door hen kan ik wonderen verrichten. Als zij er niet waren, was Is Je Zaak he er ook niet.”

De combinatie van jezelf zijn en de aanwezigheid van een goede motivatie zijn de sleutels tot Chantals succes. “Er zijn dagen dat je gewoon geen zin hebt. Maar ik kan niet iets niet afmaken terwijl ik mijn kinderen leer om iets af te maken. Dan maak ik toch de grootste blunder van mijn leven. Dus ik kan niet stoppen met Is Je Zaak he. En teveel mensen genieten hiervan.” Door de videos van Chantal kunnen mensen die in de put zitten hun zorgen even naast zich neerleggen. “Zodra je komt op Is Je Zaak he moet je alleen maar lachen. Alle ellende die je had, moet je even vergeten, al is het maar voor twee minuten.”

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK