Vrijwilliger vertelt: Newton Nechi

Venzo&Swazoom Welzijn* is de brede welzijnsinstelling van Amsterdam Zuidoost en het verbindingsplatform voor maatschappelijk inzet. In deze rubriek belichten we vrijwilligers en hun inzet. Dit keer in ‘Vrijwilliger vertelt’ een vervolg op het verhaal uit 2022 van Newton Nechi. Newton zet zich in Zuidoost in voor mannen met een Afrikaanse achtergrond, maar ook mannen met een andere culturele achtergrond vinden bij Newton een luisterend oor.

Newton komt van oorsprong uit Nigeria en kwam wonen in Spanje sinds 2000. Hij woonde afwisselend ook in Zuidoost. Door een ongeluk kwam hij in een rolstoel terecht; hij zou maar 30% kans hebben om ooit weer te lopen. Opgeven kwam niet voor in zijn woordenboek. Ondanks slechte vooruitzichten leerde hij weer lopen en ging in ons stadsdeel aan de slag om zich het Nederlandse systeem eigen te maken.

Inburgering

“Inburgering heeft mij echt geholpen”. Newton leerde Nederlands lezen en spreken. “De taal leren is je hersens gebruiken” is zijn motto. Ondertussen zag hij veel problemen, vooral bij Nigerianen in Zuidoost. “Ik vertelde mijn landgenoten dat zij een plan moesten maken voor zichzelf, want je kan niet in een land leven met alleen een visum. Ik adviseerde hen om asiel aan te vragen. Ik zag dat deze mensen niet bij de overheid bekend waren, niet met hun noden, niet met hun talenten. Veel mensen hebben goede opleidingen gehad. Ik leerde steeds meer mensen kennen. Vooral jongeren sprak ik aan op hun gedrag. Je kan niet een heel leven in de misdaad blijven. Leven is niet alleen geld; kijk naar je mogelijkheden. Soms botst dit met de Afrikaanse mentaliteit. Ik wilde meer doen, een stichting oprichten om mijn ideeën te verwezenlijken. Venzo hielp mij met het opzetten van het project.”

Project

“Tijdens mijn inburgering nam mijn leraar van Nederlandse taalles mij mee naar een arbeidsmarkt. Daar zag ik de stand van Venzo voor vrijwilligerswerk en Dorien van Venzo wees mij op het Opstapje naar Vrijwilligerswerk, waar ik aan heb deelgenomen. Trainer Patricia zag mijn competenties om zelf een project te doen. Zo is Men4Betterlife geboren. Venzo hielp mij in dit opstartproces. Met mijn eigen vrijwilligersvergoeding voor de begeleiding van mannen naar de Nederlandse taalles bij Synchroon Plus en met support van mijn familie draaide ik het project ruim een jaar. Met een financiële ondersteuning overbrugde ik de groei van de organisatie naar zeventig mensen. Vanaf 2023 krijg ik subsidie van de gemeente. Dertig mannen zitten op taalles en gaan naar school. Veertig mensen hebben wij uit de illegaliteit kunnen halen. Wij bieden veel verschillende hulp en geven zelfs één keer per maand gratis kooklessen in buurthuis De Bonte Kraai.”

Next Level

Newtons wens voor de toekomst: een kantoor met opslag. “Ruimte voor alle programma’s die wij uitvoeren. Wij werken al met zeker twintig organisaties in Amsterdam, dat gaan wij zeker uitbreiden. Samen willen wij verder, naar een next level. Onze organisatie, MEN4BETTERLIFE, is bijna alle dagen van de week actief. Wij praten over de Afrikaanse cultuur en de Nederlandse cultuur waar wij nu in leven en de verandering in ons denken die daarvoor nodig is. Wij geven ondersteuning bij sociale maatschappelijke kwesties, medische zorg, legaliteitskwesties en scholing.

Kom gewoon eens langs. Wij hebben ondertussen veel ervaring, bijvoorbeeld met het aanvragen van een BSN-nummer.”

Newton is na een uiterst moeilijke start niet bij de pakken gaan neer zitten. Hij heeft nu een druk leven maar altijd oog voor zijn medemensen. “Kijk naar mogelijkheden, spreek je uit, pak je kans.”

De organisatie Men4BETTERLIFE is elke donderdag te vinden van 17:00 tot 20:00 uur in buurthuis de Bonte Kraai, Kraaiennest 68, Amsterdam Zuidoost. En o het spreekuur op vrijdag van 10:00 tot 12:00 uur.

Dus waar wacht je op? Wil jij je ook maatschappelijk inzetten, bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk doen? Schrijf je dan in bij Venzo&Swazoom via www.venzo.co.nl of neem contact op via info@venzo.co.nl of 020-7601170. Volg ons op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn. Tot snel!

*Venzo en Swazoom Welzijn zijn per 1 januari 2023 gefuseerd. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe naam en huisstijl. We zijn voorlopig bereikbaar via de huidige contactgegevens en websites.

 

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK