Verzet in de 50-jarige Bijlmer: de case van Zwart Beraad

Zwart Beraad

Maak op 24 juni bij Imagine IC het erfgoed van de 50-jarige Bijlmer mee: onder leiding van Noraly Beyer halen activisten van toen, met tegenspelers en andere tijdgenoten, herinneringen op aan Zwart Beraad. Zij leggen het archief dat in hen zit opgeslagen, voor als erfgoed van de buurt en de stad. Politici uit de nieuwe Amsterdamse gemeenteraad vertellen wat Zwart Beraad voor hen betekent. Wie voelt zich erfgenaam? Wat zegt en doet Zwart Beraad jou? Of wil je gewoon komen lunchen en luisteren? Sprekers zijn o.a. Gin Sanches, Renate Hunsel, Jaap van der Aa en Hannah Belliot.

Zwart Beraad
Begin jaren ’90 kwamen zwarte politici en ambtenaren in Amsterdam Zuidoost in verzet tegen de bestuurders van hun stadsdeel. Ze wilden dat lokaal beleid werd gemaakt door mensen uit de buurt en niet door afgevaardigden van politieke partijen uit het centrum van de stad. Begin 1996 verhevigde het verzet zich: wie zou beslissen waaraan de Europese miljoenen voor de stedelijke vernieuwing van de Bijlmer precies zouden worden besteed? Stedelijke en landelijke media stonden bol van deze revolte. Maar in 1998 verdween de beweging van het toneel. Of niet? In een column vertelt Quinsy Gario hoe deze nu leeft voor hem.

Na beleving bewaren
Gemeente- en krantenarchieven leveren voor altijd het bewijs van de geschiedenis van Zwart Beraad. Maar in de Beraders zelf zit veel meer opgeslagen. Wat waren de vergadergewoontes, de rituelen en de grappen? Wij willen hun hele beleving documenteren als archiefstukken. Aan een panel van archivarissen vraagt Imagine IC hoe zij dat kunnen aanpakken, in de bredere context van verzet in de Bijlmer. Panelleden zijn o.a. Jessica de Abreu (Black Archives), Dyonna Benett (erfgoedprofessional) en Rita Ouedraogo (Tropenmuseum, Research Center Material Culture). Aan álle aanwezigen leggen we deze middag de vraag voor of ieders emoties evenveel gewicht leggen in de schaal van de gevoelswaardering van Zwart Beraad als erfgoed.

De tentoonstelling
De nieuwe stadsdeelvoorzitter van Zuidoost Tanja Jadnanansing opent de nieuwe tentoonstelling over ‘Verzet in de 50-jarige Bijlmer’. Imagine IC en het Tropenmuseum gingen in gesprek met activisten van toen en van nu. In een korte film delen zij met elkaar en met de kijker hun emoties en hun engagement voor de buurt. Welke tegenbewegingen zitten er in hun hoofd, hun hart en hun ziel? Is activisme een Bijlmerse gewoonte?

Praktische informatie
Datum & tijd: Zondag 24 juni 2018, inloop met lunch en opening vanaf 13.30 uur. Het gesprek begint om 14:00 uur en duurt tot 16.00 uur. Na afloop borrel tot: 16.30 uur.

Locatie: OBA Imagine IC, Bijlmerplein 393.

Betaal wat je wilt: Imagine IC wil activiteiten goed organiseren en het voor iedereen mogelijk maken deel te kunnen nemen, daarom vraagt Imagine IC jou naast je actieve deelname ook om een financiële bijdrage. Jij bepaalt zelf hoeveel je wilt betalen. Vind je dat moeilijk? Om je een idee te geven, kosten van een evenement als dit, worden gedekt als (bovenop de geworven fondsen) iedere deelnemer tussen de €5 en €15 bijdraagt. Bij de deur kun je jouw bijdrage contant of met pin voldoen.

Reserveren: Vooraf moet gereserveerd worden via info@imagineic.nl.

Dit programma vindt plaats in het kader van het onderzoek naar emotienetwerken van de Reinwardt Academie, Imagine IC en partners en in het kader van 50 Jaar Bijlmer en van het jaar van het Verzet.

 

Foto: Guus Dubbelman

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK