Van bakfiets tot sociaal café: Hemelsbreed opent in de Kameleon

Sommigen kennen de ‘sociale onderneming’ van de bakfiets: koffie brengen voor de schaatsers op het bevroren water van de Bijlmerweide, bij Ganzenpoort of met kerst bij de winkelcentra Ganzenhoef en de Kameleon. Nu concentreren de activiteiten zich rond het warme cafeetje aan Grubbehoeve 48. Begin december, in ieder geval voor de Kerst, opent Hemelsbreed in de passage in winkelcentrum De Kameleon een ‘broodnodig’ lunchcafé.

Door Liesbeth Vermeulen

In de kleine maar gezellige ruimte in de plint van Grubbehoeve praten we met Remmelt Meijer, initiatiefnemer van Hemelsbreed over zijn beweegredenen en plannen. Volgens de gelijknamige website is Hemelsbreed ‘een community rond geloven, leven en liefhebben. Als sociale onderneming vanuit Stichting Lieve Bijlmer willen we uitgroeien tot een kloppend hart in de buurt. We zijn non-profit en alles komt ten goede aan dit initiatief in hartje Bijlmer.’

Zeven jaar geleden kwam Remmelt met zijn gezin te wonen in de E-buurt, begon hier met ‘cleanups’ (vuilprikken) en buurtbarbecues en doet hij mee aan het buurtplatform. Voorheen kookte hij al in een buurthuis in Amsteldorp. Eten verbindt, merkte hij. De diversiteit van culturen en geloven in de Bijlmer sprak hem aan. Hij zocht betaalbare werkruimte en vond die in Grubbehoeve. Op een vakantie in Frankrijk raakte hij geïnspireerd door kerkelijke pioniers die koffietentjes runden. En zag: in een café komt alles samen, het is een echte ontmoetingsruimte. De voorkant van zijn werkruimte bood mogelijkheden, hij volgde een barristacursus et voilà: in september 2022 werd Hemelsbreed Café geboren.

Het maandelijkse Mamacafé

Perspectief

‘Als je gelooft in liefde en hoop moet je dat ook uitdragen’, vindt Remmelt, ‘en zonder voorwaarden. Het woord kerk zegt mensen soms weinig, het gaat over geloof in de community, over zingeving en levensvragen. Dat raakt iedereen: wat is houvast en wat biedt perspectief?’

Begonnen met een zondagcafé met lunch zijn de activiteiten uitgebreid met een maandelijks Mamacafé. Later kwamen er brede Inspiratie- en filmcafés bij, soms op locaties als het (nu verhuisde) Elixer. Ook waren er goed bezochte bijeenkomsten over de Bijlmer vliegramp en het milieu. Momenteel is elke vrijdagmiddag iemand van het Buurtteam aanwezig voor informele zorg. Heel privé zijn er gratis menstruatieproducten te verkrijgen in de toiletruimte.

Zuivere koffie

De koffie in het café wordt gebrand in de bajes in Zaanstad. Zuivere Koffie is ook een sociale onderneming die gedetineerden een tweede kans biedt. Het typeert Hemelsbreed Café én de koffie is heerlijk.

Voor de nieuwe lunchroom (alleen overdag) maakt Remmelt al volop plannen. Aan de lange stamtafel/sociale tafel wil zijn collega Ella bijvoorbeeld een Languagecafé beginnen, voor bewoners om hun Nederlands te oefenen. Hijzelf wil straks een Mannencafé starten. Er is contact met een aantal organisaties, zoals Arkin, BuurtCampus, Aan de Knoppen, enz. om activiteiten rond deze sociale tafel op te zetten. Maar ook bijzondere films kunnen er vertoond worden.

‘We willen graag in het hart van de wijk zitten, gericht op de Bijlmer. In de zaak komen medewerkers met diverse achtergronden te werken: mensen die re-integreren, stagiairs en ‘gewoon’ personeel.’ Samenwerking met buurtorganisaties zoals Hart voor de K-buurt is eigenlijk vanzelfsprekend. Op de website staat treffend: ‘Koffie met liefde maakt mensen en buurten mooier. Dat is in één zin hoe we werken met Hemelsbreed Café en alles wat daarvan uit gebeurt. Omdat achter het café de community van Hemelsbreed de dragende kracht is, kan het juist een plek zijn waar community building plaatsvindt in brede zin in Bijlmer Oost.’

Remmelt Meijer en teamleden Alienke Meijer (rechts) en Ella van den Brandhof

Remmelt Meijer is theoloog, coach en sociaal ondernemer, maar vooral pionier met nieuwe manieren van kerk-zijn. Hij doet dit samen met Ella van den Brandhof, die ook theoloog en pionier is en veel horeca-ervaring meebrengt.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK