Tanja Jadnanansing: De troost van ‘de boom die alles zag’

Tanja Jadnanansing

Als ik van het stadsdeelkantoor fiets naar de K-Buurt, dan ga ik altijd langs de boom die alles zag. Ik heb een aantal favoriete plekken in Zuidoost en daar is deze plek zeker onderdeel van. De sfeer die er hangt is er eentje van stilte en van een groot verhaal. Ik mediteer onder de boom en dank het universum voor deze plek  en voor deze boom die de Bijlmer vliegramp, op 4 oktober 1992 overleefde. 

Overleven is, ook in deze rare tijd van Corona, een onderwerp waar wij veel over praten. Hoe overleven wij de harde klappen die wij nu krijgen in economische zin en hoe overleven wij de bange gedachten die ons allemaal in meer of mindere mate gevangen houden? Hoe houden wij de moed erin? Dit soort overdenkingen ontmoet ik daar onder die boom. Die boom die hele heftige dingen heeft gezien en overleefde.

Troost
Deze boom biedt troost, juist nu op dit moment waar overleven het gesprek van de dag is. Het besef dat wij niet alles in onze handen hebben en toch ook verantwoordelijkheid moeten pakken voor datgene wat wij wel kunnen doen. Zorgen voor de mensen om ons heen. Juist nu. Net even iets aardiger zijn naar elkaar, is de opdracht van deze tijd.

Ouderen
Corona confronteert ons met alles wat broos is en waar wij voor moeten staan. Mijn gedachten gaan vaak naar onze ouderen in het stadsdeel, die het moeilijk hebben en die eenzaam zijn. Een oudere dame zei onlangs tegen mij dat ze zo verlangde naar contact en dat Corona dat wel erg ingewikkeld maakt. “ Wij zijn een community hier in Zuidoost, en ik begrijp de regels mijn kind, maar leuk is anders”.

Nooit vergeten
De boom die alles zag staat wat mij betreft voor het verhaal van zuidoost waar overleven centraal staat, waar wij nooit vergeten en blijven herdenken en tegelijkertijd de kracht vinden om verder te gaan. Deze boom is nu dus in de race voor de landelijke verkiezing tot boom van het jaar en is al gekozen tot boom van het jaar in Noord-Holland. De Stichting Beheer Het Groeiend Monument heeft de boom aangemeld bij het SBNL Natuurfonds die de verkiezing organiseert. Onze boom verdient het om uitverkoren te zijn. Wij kunnen dat mogelijk maken door te stemmen. Dat kan tot en met 4 oktober 12.00 uur. Kijk op: https://www.deboomvanhetjaar.nl/stem-op-uw-boom

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK