SYDNEY LOWELL LAAT HAAR WOORDEN FLOWEN OP HET FLYING GRASS CARPET

Door: Drs. MA, Graziëlla Hunsel Rivero & Sydney Lowell

Deze maand is het Flying Grass Carpet, op initiatief van 11 United, geland op het Hoekenrodeplein bij station Bijlmer Arena. Op dit kleurrijke tapijt, dat al in Shanghai, Istanbul en Berlijn is neergestreken, kan een ieder die opzoek is naar ontspanning met een “touch of Zuidoost” vertoeven. Elke woensdag tot en met zaterdag is er een gevarieerd programma met eten, sport, kunst en muziek te vinden. Dichter, Sydney Lowell, staat deze maand ook het Flying Grass Carpet. Tijd om nader kennis te maken met deze krachtige woordkunstenaar.

VERBORGEN GESCHIEDENIS
“Ik ben een creatieve geest, een maker, een boodschapper, maar de rode draad is zelf-manifestatie, emotie, verbinding en empowerment.
Ik ben onder andere dichter, host, docent, co-founder van We The People… en cultureel/creatief ondernemer. Zuidoost is mijn begin geweest en speelt nog steeds een belangrijke rol in m’n leven. Ik ben hier opgegroeid en begon met de jaren nieuwsgieriger te worden naar de ‘verborgen’ geschiedenis van Bijlmer/Zuidoost. Daardoor kreeg ik beter zicht op de effecten daarvan in de actualiteit. Onderwerpen als ondernemerschap, gentrificatie en de creatieve sector in Zuidoost komen regelmatig terug in mijn teksten en bezigheden als cultureel ondernemer.”

NIET ELKE DICHTER IS EEN SPOKEN WORD ARTIST
“Spoken word wordt nu vaak gebruikt als een hippe en makkelijk te verkopen term voor poëzie, maar spoken word is niet iets nieuws. Spoken word is eigenlijk een parapluterm voor alle woordkunsten die worden voorgedragen, met aandacht voor de manier van voordracht: ritme, lichaamstaal, intonatie of kadans helpen je woorden over te brengen. Daardoor beland je als schrijver in de uitvoerende kunsten. Spoken word kan dus om poëzie gaan, maar ook om rap, verhalen vertellen of comedy. Niet elke dichter is spoken word artist, en niet elke spoken word artist is dichter.”

INSPIRATIE
“Ik begon rond mijn vijftiende met schrijven. Ik schreef toen nog geen gedichten, maar ‘schreef foto’s’ van m’n gedachten: losse woorden of korte zinnen die ik op schreef zo snel als ik ze dacht.
Dat deed ik vaak tijdens de les als ik me verveelde of alles al af had. Het doel was om mijn gedachten vast te leggen voor later. Door direct en ongefilterd te schrijven wat ik dacht, ontwikkelde ik onbewust een verbinding met m’n pen zoals een zwaardvechter met hun zwaard.
Langzaam werden de zinnen langer: van aforismen tot versjes, naar langere gedichten. Inmiddels gebruik ik m’n woordkunst als medium om boodschappen te delen met anderen, maar ook om mezelf uit te drukken. In m’n teksten komen zelfreflectie, maatschappelijke topics, liefde, empowerment en spiritualiteit veel terug.”

ZUIDOOST IS EEN VROUW
“Ik heb mijn ‘Bijlmergedicht’ inderdaad een keer ingeluid met een verse waarin ik Zuidoost een ‘zij’ noem. Dat komt in het Bijlmergedicht zelf verder niet voor en in het dagelijks leven praat ik ook niet zo over Zuidoost. Echter, bij het schrijven van die eenmalige intro, besefte ik dat de historiografie en hedendaagse framing van Zuidoost veel overeenkomen met de manier waarop vrouwen historisch gezien worden behandeld: Zuidoost wordt (voor commercieel gebruik) veel geobjectificeerd, (de mensen) geëxploiteerd voor de plezierige kanten, en de problematiek gereduceerd tot stereotypen en symptomen, voorbijgaand aan het complexe karakter en de complexe geschiedenis van dit stadsdeel.”

WE THE PEOPLE…
“Ik werd door 11 United benaderd om een samenwerking aan te gaan, en het leek ons leuk om dat te doen middels een We The People… programma. Daar is We The People…Poetry Night op 30 september uit ontstaan. Een hele toegankelijke manier om te genieten van een avond vol dichtkunst. Hopelijk kunnen we daarmee weer nieuwe mensen inspireren en aan het denken zetten vanaf het Flying Grass Carpet.”

DE MOEITE WAARD
“Ik zou iedereen aanraden om zaterdag Ye Bo Game te checken. Het is me zelf nog nooit gelukt om een van hun events te bezoeken, maar ik hoor er alleen maar positieve geluiden over! In real life spelletjes met elkaar spelen, hoe vaak doen wat nog? Ik vind het tijdloos!

Sydney Lowell & We The People… zijn op woensdag 30 september van 17:00 -18:30 te bewonderen op het Flying Grass Carpet

More info: https://11united.amsterdam/flying-grass-carpet/

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK