Shana Dorpmans, de toegewijde docente dans op het Bindelmeer College

Shana Dorpmans

“Elke dag 4 uur onderweg om mijn leerlingen mee te geven dat zij het waard zijn om ook level up te gaan.”

Juf Shana, zoals zij zo lief genoemd wordt, werd geboren in Amsterdam en groeide op in Venlo. Al geruime tijd werkt zij naar tevredenheid op het Bindelmeer College als docente van de dansklas. Op 8-jarige leeftijd bracht haar vader haar naar de musical ‘Fame’ en vanaf dat moment werd dansen haar lust en haar leven. Het duurde jaren voordat ze de herkenning kreeg die ze verdiende voor haar harde werken. Op de verschillende opleidingen kreeg ze steeds van verschillende docenten te horen dat zij niet voldeed aan het beeld dat zij hadden van een danseres. Zij bewees het tegendeel en studeerde af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en behaalde haar eerste graad bevoegdheid. Dit was het officiële moment dat zij er klaar voor was om les te mogen geven.

Dedicated noemt zij zichzelf! Dit komt tot uiting in het feit dat ze doorging met het verwezenlijken van haar droom en het feit dat ze elke dag vier uur reist vanuit Venlo om haar leerlingen mee te geven dat zij het ook waard zijn om level up te gaan.

Doorzetters blijven staan
Shana geeft aan dat ze haar lessen spelenderwijs begint om de groep ‘gelijk’ te maken, vervolgens laat ze de leerlingen improviseren en gaat ze over op het technische deel van de les. “Dat is vaak het moment dat je als docent ziet wie daadwerkelijk geschikt is voor de dansklas. Ik ga ook met de leerlingen naar verschillende voorstellingen zodat ze een bredere visie krijgen en niet alleen blijven hangen bij de urban stijlen die ze het liefst dansen.”

Nederlandse Dans Kampioenschappen
“Vorig schooljaar hebben onze dansklassen meegedaan aan de Amsterdamse Dans Kampioenschappen waar we, tegen een ieders verwachting in, eerste werden. Door deze prestatie konden we vervolgens deelnemen aan de Nederlandse Dans Kampioenschappen van United Dance Organisation (UDO). Hier werd het Bindelmeer College wederom eerste. In de categorie scholen hebben wij de landstitel van 2017/2018 behaald. Dit jaar hebben 20 gemixte leerlingen van onze school auditie gedaan bij UDO en 16 leerlingen werden er uitgekozen. We hebben onze landstitel kunnen behouden in de categorie scholen 2018/2019 en de uitreiking hiervan vindt binnenkort bij ons op school plaats.  Men zal de dansers van het Bindelmeer College dansteam zeker nog op vele verschillende podia zien stralen.”

De ideale dansklas
“Mijn droom is om het traject van de dansklas zo in te gaan richten dat leerlingen in het eerste leerjaar een goede balans tussen techniek en de urban stijlen meekrijgen. Leerjaar twee zal dan in het teken moeten staan van techniek zodat ze in leerjaar 3 en 4 zelfredzaam zijn, stage kunnen gaan lopen, zelf kunnen gaan doceren en uiteindelijk het eindexamen kunnen gaan doen. Onze kids moeten gezien worden, zelf ook heel goed beseffen hoever ze kunnen komen met hun talenten en dat is mijn taak!”

 

Door Graziëlla Hunsel Rivero

 

 

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK