Het Bindelmeer College is eigenwijs

Bindelmeer College

Er waait een nieuwe wind door de gangen van het Bindelmeer College in de belichaming van de huidige directeur Kees Buijtelaar. Hij kwam binnen als ad interim, was gelijk verkocht en nam het besluit dat dit de school zou zijn waar hij nieuwe uitdagingen mee aan zou gaan. Buijtelaar draait al heel veel jaren mee in het onderwijs. Hij zag, onder anderen, het Baken stad, een vmboschool, in Almere uitbreiden tot een scholengroep waar het prestigieuze Baken Trinitas Gymnasium het laatste onderdeel van is. Nu heeft hij al zijn pijlen gericht op het Bindelmeer College, haar getalenteerde leerlingen en de verbinding die hij wilt gaan maken met de bewoners in de wijk rondom de school. Bijlmer&Meer ging op bezoek op het Bindelmeer College om Kees een paar vragen te stellen.

What you see is what you get
“Mijn rol is om hier aanwezig te zijn in de school en om één keer per week een glimlach op het gezicht van een leerling te zien. Op het Bindelmeer College hebben wij hart voor de zaak en de leerlingen hebben, in sommige gevallen, onze docenten erg hard nodig, omdat ze zich in een kwetsbare positie bevinden. Als je het over de vmbo-leerling hebt, van onze school, kan je er van uitgaan dat de feedback die ze geven altijd recht voor zijn raap is. Het is ongezouten. Eigenlijk een goede graadmeter voor ons om te weten of we het goed of minder goed doen.”

Hart voor de zaak
“De huidige ideologie van het Bindelmeer College is inzoomen op wat het kind kan, wat hun talenten zijn en daarin keuzes aanbieden zodat ze kiezen voor de juiste vervolgopleiding. Het moet drempelloos zijn en de leerling moet het gevoel hebben dat de geboden tools, vanuit deze school, ze op de plekken van hun dromen zullen brengen. Ieder kind verdient dat. Onze Technologie afdeling is daar een mooi voorbeeld van. De leerlingen uit het tweede leerjaar ontwikkelen websites die op het niveau zijn van het vierde jaar van het vmbo tl-niveau. Echt bijzonder. Door in te zoomen hebben we ontdekt dat er leerlingen op school rondlopen die bijvoorbeeld vmbo tl+ zijn; dus een enorme potentie hebben om naar het havo door te stromen. Dit jaar zullen we voor het eerst een zomerschool organiseren, buiten de school, namelijk in Drenthe. We gaan dan met een selecte groep leerlingen, die het verdienen en die extra push nodig hebben, een week lang aan de slag zodat ze door middel van empowerment, sport en beweging, het nieuwe schooljaar level up kunnen gaan.”

Samen
“Een school als leerfabriek is niet meer van deze tijd. Er moet veel meer gebeuren met dit gebouw in deze wijk van Amsterdam Zuidoost. Het moet meer gaan leven. Het zou fantastisch zijn als we het kunnen doorzetten naar een community school, de weekendschool binnenhalen en met de bak aan potentie in de buurt de bewoners uitnodigen zodat we samen met hen kunnen brainstormen over hoe we allemaal kunnen genieten van het Bindelmeer College.”

Doelstellingen
“Op dit moment zijn er heleboel mooie ontwikkelingen gaande voor het nieuwe schooljaar. Er komt een restaurant in de school dat als leer en werkplaats zal gaan dienen voor de leerlingen. Ze zullen dan gecertificeerd de volgende stap naar het ROC gaan zetten als horecamedewerkers. We hebben volgend jaar voor alle basis-leerlingen de vakmanschapsroute 2 (VMR2) in huis. In samenwerking met ROC Amsterdam hebben we nu ook de mbo 2 opleiding in huis. We leiden deze leerlingen dus in één keer op tot mbo-niveau 2, waarna ze naadloos door kunnen in niveau 3/4. Het Calvijn College doet dit ook al en we hebben een samenwerking met deze school. Daarnaast zijn we druk bezig met het verder opbouwen van een netwerk met bedrijven en instanties. Een andere mooie ontwikkeling, in die lijn, is de samenwerking met Zuidoost TV van Patrick Dorder. De leerlingen zullen interviews maken over de gebeurtenissen in de D/ E buurt, Venserpolder en Strandvliet. We willen de leerlingen een eigen stem geven als het gaat over hun eigen buurt. Tevens zullen zij zich presenteren in portretten die getoond zullen worden als blik op de toekomst.”

Bijzonder
“Het Bindelmeer College is een zeer diverse school als het gaat om de samenstelling. De bindende factor op onze school is bij uitstek meester Roy. Al 40 jaar staat hij klaar voor eenieder. Hij is het hoofd van ons gezin en daarvoor wil ik hem bedanken.”

 

Door Graziëlla Hunsel Rivero

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK