Resto Vanhart, Één Tegen Eenzaamheid

Op 13 maart moesten wij noodgedwongen de deuren sluiten van al onze Resto VanHarte locaties in Nederland. Vanaf dat moment konden we niet langer doen wat we al zestien jaar deden: mensen bij elkaar brengen aan de eettafel. Dat vinden we ontzettend verdrietig.

Gelukkig zien we dat juist nu veel mensen zich het lot van de ander aantrekken en in actie komen. Mensen bieden praktische hulp aan en sociale steun. Dat juichen we van harte toe! Ook zijn er speciale telefonische hulplijnen en vraag- en aanbodapps opgestart, bijvoorbeeld door organisaties die net als Resto VanHarte zijn aangesloten bij het actieprogramma Een Tegen Eenzaamheid. Helaas merken we ook nu dat de mensen die deze hulp het hardst nodig hebben, vaak niet aan de bel trekken.

Resto VanHarte kan hier gelukkig een verbindende rol in spelen. Als landelijke organisatie zijn we op zo’n vijftig plekken actief en beschikken we over een website en een reserveringslijn. Daardoor hebben we van de meeste gasten contactgegevens en kunnen we met hun in contact komen. En dat hebben we gedaan! In de afgelopen weken hebben we honderden gasten gebeld om te horen hoe het met hen gaat, wat hen bezighoudt en waar ze behoefte aan hebben.

Als resultaat van deze belactie zijn we met verschillende lokale initiatieven gestart. Hierbij zijn we uitgegaan van de behoefte per Resto en per stad. Enkele voorbeelden naast het bellen, schrijven en mailen zijn:

  • De Belcarrousel in Tilburg en Den Bosch (in samenwerking met de Luisterlijn);
  • De Online Week van de Gezondheid met video’s over gezond eten en bewegen in Amsterdam;
  • De Corona nieuwsbrief in Lelystad met culturele, culinaire en contactrubrieken;
  • Kinderkooktutorials in Twente om ouders met jonge kinderen te helpen actief te zijn en gezond te eten.

Naast deze acties houden we onze reserveringslijn open. We merkten namelijk dat een deel van onze gasten graag hun wekelijkse reserveringsbelletje blijft doen, ook al kunnen we nu natuurlijk geen reserveringen aannemen. Dat begrijpen we! We houden onze reserveringslijn dan ook gewoon open, zodat al onze gasten bij ons terecht kunnen voor een praatje, een vraag of het delen van hun zorgen.

Ook starten we vandaag een nieuw tijdelijk initiatief met onze partner MAGGI. Met de actie Ik-kook-VanHarte-voor jou verbinden we mensen die graag hun lievelingsmaaltijd koken met gasten van Resto VanHarte uit de buurt. Door voor elkaar te koken, komen mensen met elkaar in contact. Uiteraard vragen we iedereen hierbij 1,5 meter afstand te houden.

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK