Onthulling Nelson Mandela Gedenkteken op zondag 5 september 2021 14:30 tot 16 uur

Het Nelson Mandela Gedenkteken Amsterdam gemaakt door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng komt binnenkort naar Amsterdam Zuidoost. Op zondag 5 september 2021 wordt het monument feestelijk onthuld in het Nelson Mandelapark. Stadsdeel Zuidoost en de stad Amsterdam krijgt met dit kunstwerk een object van internationale allure binnen haar grenzen.

Het Nelson Mandela Gedenkteken van Mohau Modisakeng bestaat uit een groep van zeven losse, deels gefragmenteerde, portretten die samen één geheel vormen. De gezichten die samen het beeld vormen zijn afgietsels van gezichten van anonieme Bijlmerbewoners, ‘gevonden’ na een participatieproject. De monumentale beeldengroep zelf staat op een betonnen platform met daarin opgenomen een citaat van Mandela: ‘”We are human through the humanity of others”.

Voorafgaand aan de week van de onthulling, in de week van 23 augustus, is er bij de culturele instellingen in en rondom de Amsterdamse Poort een randprogrammering over het gedachtengoed van Nelson Mandela. De programmering wordt later op de website van CBK Zuidoost bekend gemaakt.

Het Nelson Mandela Gedenkteken Amsterdam is een voorbeeld van participatief opdrachtgeverschap. In een proces van ruim vier jaar zijn de bewoners van Amsterdam Zuidoost richtinggevend geweest voor het uiteindelijke resultaat.

CBK Zuidoost is hierbij de begeleidende partij geweest en coördineerde in opdracht van Stadsdeel Zuidoost, de formele opdrachtgever namens de gemeente Amsterdam, de realisatie van dit Nelson Mandela Gedenkteken.

Het Stadscuratorium Amsterdam is enthousiast over deze nieuwe toevoeging aan het openbaar kunstbezit van Amsterdam. Dit adviesorgaan voor kunst op straat in Amsterdam van de Gemeente Amsterdam formuleerde over het ontwerp:“Mohau Modisakeng maakt een ontwerp voor het Nelson Mandela gedenkteken in het Nelson Mandela park waarmee hij een nieuwe invulling geeft aan de traditie van Nelson Mandela Monumenten. Op de plek waar onlangs de demonstraties van Black Lives Matter plaatsvonden, wordt nu een thematisch relevant en innovatief kunstwerk gerealiseerd. Een kunstwerk dat van belang is voor het stadsdeel, voor de stad en dat internationaal inspirerend kan zijn wat betreft een nieuwe benadering van de vormgeving van standbeelden en het betrekken van de bevolking bij de totstandkoming ervan. […] Zowel op grond van de beeldende kwaliteit, het participatief opdrachtgeverschap, de urgentie en de innovatieve benadering van het Mandela monument adviseert het Stadscuratorium om verder te gaan met realisatie van dit ontwerp”.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK