Mondkapjesexperiment stopt zoals gepland

Bezoekers van een aantal drukke plekken in Amsterdam zijn vanaf maandag 31 augustus niet langer verplicht een mondkapje te dragen. Het experiment stopt volgens planning op die datum. Afhankelijk van het besmettingsniveau in de stad en op basis van een evaluatie wordt besloten of de mondkapjesplicht in bepaalde gebieden opnieuw wordt ingevoerd of niet.

De resultaten van de evaluatie, de actuele drukte en het aantal coronabesmettingen in de stad bepalen vervolgens of de veiligheidsregio opnieuw de mondkapjesplicht invoert in bepaalde gebieden. Dat kan zijn op de huidige locaties en eventuele nieuwe plekken.

Einde hoogseizoen
We zien dat heel veel mensen zich goed aan de 1,5 meter regel houden. Door het minder warme weer en het einde van het hoogseizoen is dat op de drukste plekken waarschijnlijk ook makkelijker. Amsterdam blijft in de gaten houden of dit goed gaat. De veiligheidsregio rekent erop dat ondernemers, instellingen en het winkelend publiek er zo goed mogelijk voor zorgen dat iedereen de 1,5 meter afstand houdt en kan houden.

Crowdmanagement
De veiligheidsregio draagt hieraan bij met crowdmanagement-maatregelen, zoals looprichtingen, eenrichtingsverkeer op drukke plekken, cirkels in de parken en de wachtkruisjes bij de ponten. Alleen samen kunnen we de verspreiding van het coronavirus tegengaan.

Bezwaren en zorgen
De veiligheidsregio heeft de bezwaren van sommige ondernemers gehoord. Maar ook horen we van sommige Amsterdammers en bezoekers dat ze zorgen hebben over hun gezondheid op drukke plekken. Deze signalen nemen we mee in de besluitvorming na de evaluatie van het experiment.

Het experiment met de mondkapjesplicht op de vijf drukke plekken is gestart op 5 augustus.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK