Meer woningen, cultuur en horeca in Amsterdamse Poort

De Amsterdamse Poort verandert de komende jaren in een regionaal centrumgebied met een veelzijdiger aanbod aan functies en voorzieningen. Er komt meer ruimte voor woningen, horeca en cultuur. Zo zijn er plannen voor 600 extra woningen en vernieuwen we de overdekte markt Shopperhal. De gemeente Amsterdam en CBRE Global Investors tekenen deze week een overeenkomst om dit samen mogelijk te maken.

Zuidoost groeit van ongeveer 90.000 inwoners nu tot zo’n 140.000 in 2040. Amsterdamse Poort wordt een van de stadskernen van Amsterdam. Een fijne plek waar bewoners terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen en waar ze ook restaurants, sportfaciliteiten, kunst en cultuur vinden. Een gevarieerd aanbod, met behoud van de eigen, unieke identiteit van Zuidoost.

Meer woningen

In totaal komen er in en om Amsterdamse Poort minimaal 1.500 nieuwe woningen, waaronder sociale, middeldure en vrijesectorwoningen. CBRE Global Investors heeft plannen voor circa 600 nieuwe woningen in Amsterdamse Poort in alle segmenten. Daarbij wil CBRE net zoals in Amstel III een kwart van de huurwoningen reserveren voor mensen uit Amsterdam Zuidoost.

Meer dan alleen winkels

Zuidoost heeft zich ontwikkeld tot een gebied met een eigen, specifieke en gastvrije couleur locale. Amsterdamse Poort is daar een belangrijk onderdeel van. De gemeente wilt het eigen karakter van de buurt behouden en versterken. Zo wordt de Shopperhal vernieuwt tot een plek met een aantrekkelijke mix van horeca en voorzieningen, met ruimtes voor kleinschalige evenementen, zoals (kook)workshops, muziekoptredens en food-gerelateerde festiviteiten. Daarnaast krijgt het hele winkelgebied een flinke opknapbeurt en nemen we de parkeergarages onder handen.

Ruim baan voor lokale ondernemers

In de plannen spelen de lokale ondernemers een belangrijke rol. Want zij zijn het die kleur geven aan het karakter van het gebied. Er zijn al experimenten met winkelruimtes, om te kijken welke initiatieven op welke plek het best tot hun recht komen. Voorbeelden zijn tentoonstellingsruimte OSCAM, de dependance van Pakhuis de Zwijger en een pop-up winkel waar om de beurt onder andere Patta, de Bijlmerbox en FILTER zitten. Binnenkort krijgt ook Foundation Amsterdam Hip Hop Academy onderdak.

ArenAPoort

De plannen voor de Amsterdamse Poort maken deel uit van het concept ontwikkelstrategie ArenAPoort 2030. Hierin staan plannen voor zo’n 5.700 woningen, 80.000 m2 kantoren en 13.000 m2 winkels. De komende jaren wordt flink geïnvesteerd in mooiere pleinen en straten, meer groen tussen de gebouwen en een betere bereikbaarheid voor voetgangers en fietsers.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK