Marjorie de Cunha, de Missen moeder van Zuidoost

Marjorie de Cunha

Ze noemen haar weleens de Missen moeder van Zuidoost. Marjorie (March) de Cunha is geboren in Paramaribo, Suriname en al 27 jaar maatschappelijk ondernemer en directeur van Hostess & Organisatie Buro Just March. Zij is founder van de Stichting Women Connect 2 Success, dochter, zus en ex, maar vooral moeder van zoon Miles. Dat laatste is dan ook meteen de belangrijkste taak in haar leven.

Met de realisatie van de Miss Charme verkiezingen en Miss Amsterdam verkiezing zorgt De Cunha samen met haar netwerk voor de transformatie van vele jonge vrouwen. In 2016 werd Marjorie De Cunha voor haar vrouwen empowerment werk in naam van de Koning geridderd in De Orde van Oranje Nassau. In 2017 werd zij genomineerd voor Amsterdammer van het jaar en kreeg zij van de eenheidsleiding Politie Amsterdam een Oorkonde als blijk van waardering voor haar inzet voor het tegengaan van ongelijkwaardigheid en het verbinden van Amsterdamse burgers.

Marjorie’s kantoor zit in Gein, vlak boven de sportschool. Bijlmer&Meer ging met Marjorie in gesprek over haar maatschappelijke rollen.

Hoe ben je maatschappelijk actief geworden?
‘‘Als jonge vrouw reisde ik veel tussen Suriname en Nederland. Op mijn 24e besloot ik om mij definitief te vestigen in Nederland. Ik trouwde, ging wonen in Huigenbos en kreeg een zoon. Dit beviel me goed, maar toch had ik de ambitie om meer met het leven te doen.

Op een gegeven moment organiseerde ik modeshows. Op die avond zei een Afrikaans meisje dat in de zaal zat, dat ik Miss verkiezingen moest gaan organiseren. Zo is het idee voor Miss Charme ontstaan. Het werd een Miss verkiezing maar wel met een maatschappelijke impact; Miss Charme Ambassadrice van het Stadsdeel Amsterdam Zuidoost. In 1996 werd dit de Miss Amsterdam verkiezing. Vanaf 1993 ben ik in diverse vormen bezig met de persoonlijke ontwikkeling van vrouwen. In 2011 begon ik tevens met de Stichting Women Connect 2 Success. Wij waren ook de eerste in Amsterdam die begonnen met het koppelen van succesvolle vrouwen met jonge meisjes.’’

Wat zou je moeders in Zuidoost mee willen geven?
‘‘Durf in de spiegel te kijken. Ontdek wat je zwakke en vooral je sterke punten zijn. Zonder zelfkennis en reflectie wordt ontwikkeling erg lastig. Als je jezelf goed kent kun je beter overbrengen wat je kind succesvol zal maken en welke valkuilen je kind kan voorkomen. We zien in Zuidoost dat het alleenstaande moederschap vaak van generatie op generatie over gaat. Hoe kan je ervoor zorgen dat je kind in een succesvolle relatie komt en blijft als je niet goed weet hoe je dat zelf moet doen?
Zorg dat vaders een emotionele en financiële rol blijven spelen in het leven van je kind. Laat vaders, vaderen! Je hoort moeders weleens zeggen: ‘ik ben vader én moeder voor mijn kind’. Dat vind ik klinkklare onzin. Als vrouw kan je alleen moeder voor je kind zijn. Zorg dus dat er ook een mannelijk rolmodel in het leven van je zoon of dochter blijft.

Wees bewust van wat je kind bezig houdt. Dat je kind thuis is betekent nog niet dat je kind niet een heel leven leeft online. De huidige tijd heeft andere uitdagingen dan toen we zelf opgroeiden. Online gebeurt er van alles, waar de meeste ouders geen flauw benul van hebben. Praat daar met je kind over.
En dat brengt me bij het volgende: Zorg dat je kind met je wil en durft te praten. Straf je kind niet meteen als hij of zij fouten maakt. Fouten maken horen bij het opgroeien. Je hoeft niet een vriend of vriendin van je kind te zijn, maar zorg dat je kind zich wel veilig bij je voelt en niet bang voor je is. Emoties bespreken doe je alleen wanneer je je veilig voelt bij iemand. Het is natuurlijk het allermooiste als je als kind kan zeggen: ‘ik kan alles met mijn moeder of vader bespreken’.’’

NEE is Oke!
‘‘Met het format ‘NEE is Oke’ gaan we met het netwerk van Buro Just March en Women Connect 2 Success, onder andere de politie, kinderrechters, advocaten, defensie, sporters, rolmodellen en sleutelfiguren de scholen bezoeken. Er is een Ambassadeurs Denk tank gevormd die voornamelijk bestaat uit Young professionals uit de wijk, ondernemers en professionals. Ik zeg altijd de kracht zit in de wijk en samen zijn wij verantwoordelijk voor veiligheid.

We gaan vooral met jongeren in dialoog, niet praten over ze maar met ze. Tevens het zichtbaar maken van het proces na aanhouding door de politie. Wat is de impact voor jou, nu en in de toekomst.  Rolmodellen waarin leerlingen zich herkennen, vertellen hun road to success. Het verhaal van vallen, opstaan en doorgaan. Nee zeggen is een keuze maar vooral ook oke.’’

De toekomst
‘‘Als motivational speaker spreek ik nationaal en Internationaal. De Miss Amsterdam verkiezing met presentatie van Jorgen Raymann blijf ik realiseren. Met de Talkshow Women Talk By March bespreek ik Taboe onderwerpen. Durf erover te praten en noem da ding een ding. Wees niet te beroerd om hulp te zoeken. Er zijn genoeg mensen die je willen helpen of die je de weg kunnen wijzen.

Ambition Day zal ook dit jaar worden gerealiseerd. Een dag waarbij groep 8 leerlingen middels een format aan tafel zetten met een professional op een horizon verruimende locatie. Vorig jaar waren het drie scholen uit Zuidoost te gast op het Marine terrein van Defensie te Amsterdam. Meer dan 120 professionals waren aanwezig; stewardessen, piloten, doctoren, bekende Nederlanders, Sport kampioenen, militairen enzovoort. We gunnen elk kind in Amsterdam zo een moment en streven ernaar dit uit te rollen in Amsterdam. Vrouwen en mannen die geïnteresseerd zijn om met me in contact te komen kunnen me mailen via marjorie@justmarch.nl.’’

Marjorie de Cunha met Jorgen Raymann en ambulance personeel.
Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK