Marian Dors, kunst- en cultuurcoördinator op De Dreef

Praktijkcollege De Dreef

“Elk kind heeft recht op een podium. Volg je hart.”

Door de aderen van Marian Dors, dochter van gepromoveerd onderwijssocioloog Henry Dors, stroomt kunst-, cultuur en onderwijs. Deze bevlogen docente en kunst- en cultuurcoördinator van Praktijkcollege De Dreef is niet alleen verantwoordelijk voor het maken van de verbinding tussen kunst en cultuur binnen- en buiten het stadsdeel voor de school, maar maakt ook met veel enthousiasme de kunstkrant samen met de afdeling BEVO. Op de Academie voor Theater en Dans/AHK, Opleiding Docent Dans is Marian Dors ook stagecoördinator voor de eerste en tweede jaar studenten. Marian had een idee om de leerlingen van De Dreef ook een ‘happy’ feeling te geven tijdens hun schoolperiode. Ze schreef een plan waarin ze via kunst en cultuur de leerlingen sociale vaardigheden, zelfkennis en talent wil laten ontwikkelen.

De Dreef is kunstzinnig
“Mijn visie om onze leerlingen in hun kracht te zetten door middel van kunst en cultuur kreeg vorm in het vak Kunstklas. Het vak werd direct schoolbreed geïntroduceerd. Een keer per week krijgen de leerlingen van leerjaar 1 tot en met 3 Kunstklas waar ze in contact komen met allerlei kunstdisciplines en beroepen binnen- en buiten school. Iedere leerling heeft een persoonlijke Kunstklas map. Ik heb nauwe samenwerking met onze sport coördinator. Leerlingen mogen groot denken, met een verbrede blik de wereld bekijken. De Kunst- en cultuurweek, Sportweek, Jeugdboekenweek en Landendag (onder andere Spanje en Japan) dragen hieraan bij.’’

Het Nationale Ballet
“De Dreef heeft een samenwerking met Het Nationale Ballet waarbij de eerste jaar leerlingen een rondleiding krijgen in de Stopera en een kijkje nemen bij alle beroepen die er nodig zijn om een voorstelling te maken. De leerlingen maken ook een tekening waarin ze een decor ontwerpen voor het balletstuk ‘Coppelia’, een spannend liefdesverhaal. Op school maken de leerlingen een prachtige maquette van hun tekening die de ouders kunnen komen bezichtigen in een expositie. Binnenkort komt de Junior Company van Het Nationale Ballet een voorstelling en workshop geven bij ons op school.”

Verder ontwikkelen
“Op de Dreef werken we vanuit het onderwijsconcept ‘Big Picture Learning’. Dit concept komt uit Amerika. Big Picture Learning is persoonlijk onderwijs waarbij gekeken wordt wat de interesses/passies van de leerling zijn en wat de leerling kan en nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Ik wil de wereld van de leerlingen vergroten. En nog meer samenwerken met kunstinstellingen en de wijk om de leerlingen allerlei culturele activiteiten actief, receptief en reflectief te laten ondervinden. We werken nu onder andere samen met de Jeugdtheaterschool Zuidoost, Hoodlab, St. Tamino, CBK en het Bijlmer Parktheater. De Dreef heeft pareltjes opgeleverd die in Jong Oranje spelen, stage lopen, lesgeven, optreden en zelfs auditie doen voor een tv serie. Ik ben trots op deze school uit Zuidoost.”

Coordinator Kunst & Cultuur Marian Dors
Marian Dors, Coordinator Kunst & Cultuur

 

Door Drs. MA, Graziëlla Hunsel Rivero

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK