Eerste lustrum van het Kwaku Summer Festival op de 43ste editie van het evenement
De bewoners van Zuidoost maar ook ver daarbuiten kunnen niet wachten tot zaterdag 14 juli. Dan opent het Kwaku Summer Festival voor de 43ste keer de poorten naar een beetje voetbal, veel muziek en heel veel bami, barbecue en natuurlijk djogo’s van Parbo. Onze culinaire verslaggever Sarriel Taus sprak en at in restaurant Istanbul in de World of Food met de directie van het sinds 2013 vernieuwde Kwaku Summer Festival.
Omdat er vier weken lang bami, nasi en bara gegeten gaat worden, spreken we af bij restaurant Istanbul in de World of Food in Amsterdam Zuidoost. Frans de Vries, Jacco van Sandijk en Vincent Soekra zitten al te wachten als ik binnenkom. De volgens de heren enige ‘echte directeur’ van het Kwaku Summer Festival, Ivette Forster, laat zich excuseren. Een mannenavondje dus. Dat komt goed uit want op de televisie becommentarieert een Turkse Jack van Gelder luidruchtig de wedstrijd Rusland tegen Egypte.
Niet meer ‘broko blik’
Na jarenlang geharrewar moet Zuidoost het in 2011 zonder Kwakoe-festival stellen. Maar sinds de Kwaku Summer Festival BV het evenement organiseert sinds 2013 lijkt het allemaal van een leien dakje te gaan. Het zeer omstreden besluit om entree te heffen, op het tot dan toe gratis evenement en om het festivalterrein te omheinen, werpt vruchten af. Het verkorten van het festival naar vier weekenden staat het succes niet in de weg.
De Vriesproducties, het bedrijf van Frans de Vries, organiseert al 25 jaar festivals zoals: de Gaygames, het Drum Rhytm Festival, Uitmarkt en het Vondelpark Openluchttheater. Het bedrijf van Vincent Soekra en Ivette Forster, 529 Media, heeft meer dan twintig jaar ervaring in de audiovisuele branche en wil meer diversiteit in de media. De Vries: “Onze bedrijven organiseerden al sinds 2009 samen het Keti Koti Festival in het Oosterpark. Daarvoor heb ik ook een gospel-festival georganiseerd in Zuidoost. We kennen inmiddels de cultuur hier. Men heeft moeten wennen aan ons. We hebben het op onze voorwaarden gedaan en de tijd genomen het subtiele spel van Zuidoost te spelen.’
Soekra voelt zich een ambassadeur van de Surinaamse gemeenschap. “Het kon niet dat het zou ophouden te bestaan. Kwaku is de trots van de mensen uit Zuidoost. Het is niet meer ‘broko blik’. Surinamers zijn niet meer zoals vroeger. Ze hebben nette banen. We laten zien dat het in Zuidoost ook anders kan. Daar ben ik trots op.’
Jacco van Sandijk is de man achter de logistiek van Kwaku. Hij heeft een schat van ervaring opgedaan bij de Uitmarkt. De opening van het Amsterdamse culturele seizoen trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Onder zijn leiding is de voedselveiligheid sterk verbeterd. Er zijn ongeveer 100 voedselkramen. In een interview met een HVA-student zegt van Sandijk dat hij houdt van moeilijke klussen en zelfs de Nachtwacht zou willen stelen, om te laten zien dat het kan. ‘En dat Kwaku een uitdaging is kan ik je vertellen’ zegt hij lachend. ‘De naamsbekendheid onder witte jongeren in de stad is erg toegenomen. Kwaku is goed voor de verbinding tussen mensen, Surinamers zijn trots op hun cultuur, laten graag zien wat ze in huis hebben qua eten, drinken en muziek. Een groot verschil met andere festivals is dat persoonlijk contact hier veel belangrijker is. Er gaat veel minder via de mail dan gebruikelijk, dat is wel arbeidsintensief.’
Het succes komt volgens de mannen van het Kwaku Summer Festival door de combinatie van competenties. ‘Frans en Ivette zijn de praters maar ook diplomatiek en geduldig. Jacco is een echte doener. Hij kan goed overweg met de ondernemers van het festival’. ‘En Vincent is inhoudelijk heel sterk’, vult van Sandijk hem aan’. ‘Maar juist de combinatie van gekleurde en witte mensen in de organisatie is denk ik de reden dat het ons lukt’, volgens de Vries.
Maatschappelijk belang
Wat de toekomst van Kwaku betreft zien de ondernemers nog wel wat uitdagingen. Zo heeft het festivalterrein maar ruimte voor maximaal 23 duizend bezoekers tegelijkertijd. De bebouwing in de omgeving van het terrein rukt op. Er worden huizen gebouwd in het duurdere segment en niet iedereen ziet de overlast zitten. Positief is dat volgens de ondernemers het financieel steeds beter gaat. ‘Er worden weliswaar zwarte cijfers geschreven. Maar het gaat om het maatschappelijk belang. Wij hopen dat de grote sponsoren dat ook gaan inzien. Als je dat niet voor ogen houdt, kan je er beter niet aan beginnen’, aldus Soekra.
De 43ste editie
De editie 2018 belooft een spectaculaire te worden. De themadagen voor Molukkers en Hindoestanen trekken nieuwe bezoekers. De 100 eetkraampjes op het terrein mag in aanbod gerust bijzonder genoemd worden. Het festival behoort inmiddels tot de belangrijkste multi-culti-evenementen van de Benelux. Kwaku is niet meer weg te denken uit Zuidoost. Op naar 50 jaar Kwaku dus! Kijk voor het complete programma en tickets op www.kwakufestival.nl.
BIO’S
Vincent Soekra
Vincent Soekra s inmiddels een audiovisuele omnivoor. Al op 9-jarige leeftijd maakte hij kinderradio onder leiding van de bekende actrice Gerda Havertong. Als scholier was hij betrokken bij de ontwikkeling van radioprogramma’s voor leeftijdsgenoten. Met zijn werkervaring op diverse niveaus binnen de audiovisuele media heeft hij zich gespecialiseerd in het voorbereiden, schrijven en uitvoeren van film- en televisieprojecten en evenementen. Succesvolle projecten van muziekdocumentaires zijn: “IKO – King of Kaseko” en ‘Doble-R Musica Antiano” in samenwerking met de NPS/ NTR en de AVRO en de ‘Keti Koti Festivals sinds 2009’ op 1 juli in Amsterdam in verband met de herdenking en viering van afschaffing van de slavernij in 1863. En sinds 2013 het Kwaku Summer Festival.
Ivette Forster
Ivette Forster is geboren in Amsterdam. Zij groeide op in Amsterdam-West en ging als elfjarig meisje naar Aruba. Ze kwam terug naar Nederland om te gaan studeren op de Wageningen Universiteit. Van 1994 tot 2002 presenteerde ze het Nederlandse televisieprogramma Jules Unlimited en kreeg echte Amsterdamse bekendheid door de presentatie van het AT5 Nieuws. Samen met Vincent Soekra richtte zij 529 media productions en 529 Events op, produceerde zij o.a. de documentaires over de muzikanten Lieve Hugo en Doble-R en organiseert zij het Keti Koti Festival en Kwaku Summer Festival.
Frans de Vries
Al meer dan 25 jaar is De Vries Producties producent van festivals en culturele evenementen. Naast de vaste eigen festivals is De Vries Producties jaarlijks verantwoordelijk voor verschillende grote en kleine evenementen en festivals. Variërend van conceptontwikkeling, technische productie, aankleding, openingen en coproductie tot volledige programmering.
Jacco van Sandijk
Organiseert Kwaku voor de vijfde keer. In de taakverdeling lost Jacco ‘alles op wat niet klopt’. Van Sandijk organiseert al vijftien jaar evenementen en is zakenpartner van Frans de Vries. Van Sandijk is in de winter therapeut-psycholoog. Zijn toekomstwens is om een goede Antilliaanse dag neerzetten en meer aandacht geven aan het Afrikaanse segment, bijvoorbeeld met een artiest uit Nigeria.
Geschiedenis Kwaku
Het festival is ontstaan in 1975 als voetbaltoernooi, georganiseerd door Stichting Jongeren Centrum Kwakoe. Het speelde zich aanvankelijk af op de sportvelden van SV Bijlmer, op de locatie van het huidige Bijlmerplein in Amsterdam Zuidoost. In 1983 verhuisde het festival naar de huidige locatie in het Nelson Mandelapark dat in die tijd Bijlmerpark heette. Eind jaren negentig dienden zowel het jongerencentrum Kwakoe als de organisatie van het festival een vergunningaanvraag in. De festivalorganisatie Stichting Kwakoe Events onder leiding van Winston Kout kreeg de vergunning toegewezen en heeft het festival sindsdien georganiseerd. Van een louter Surinaams feest, voor arme Surinamers uit de Bijlmerhoogbouw die geen geld hebben om op vakantie te gaan, ontwikkelde het festival zich sindsdien tot een multicultureel festival dat zich ook op Antillianen en Afrikanen richt.
Sinds 2013 organiseren Ivette Foster, Vincent Soekra, Frank de Vries en Jacco van Sandijk het festival en is de naam veranderd in Kwaku Summer Festival. Volgens de organisatie is het ‘Kwaku Summer Festival een grootse viering van culturele diversiteit en identiteit in het stadsdeel Zuidoost met cultuur, sport en eten als belangrijkste uitingsvormen en waar een brede (maatschappelijke) participatie en de Surinaamse oorsprong als belangrijkste pijlers gelden.’
Restaurant Istanbul
Sinds een paar maanden heeft restaurant Istanbul in de World of Food met Göckan en Ahmed twee nieuwe eigenaren. De döner wordt tegenwoordig verkocht in het Foodcourt waarmee eigenaren de nadruk op de service van het aanbod willen leggen. Op kaart treft men de lekkerste mediterrane specialiteiten aan. Voor de mixed grill is onovertroffen. Ook heeft Istanbul een heerlijke lunchkaart met fantastische omeletten met vers brood en salades. Alle producten zijn halal. Kortom een mooi nieuwe aan winst voor de World of Food. Restaurant Istanbul in de World of Food, Develstein 100, Amsterdam Zuidoost.