Judo-talent Jason Wong: “Je moet niet opgeven.”

Jason Wong

De 16-jarige judoka Jason Wong is geboren en getogen in Amsterdam-Zuidoost. “Opgroeien in de Bijlmer is leuk, omdat er veel verschillende culturen en sporten zijn. Je kunt veel doen.” Zijn ouders ontdekten judo tijdens een demonstratie in een gymzaal waar ze de sport in eerste instantie verwarden met karate. Dit leidde uiteindelijk tot de judo-carrière van Jason die op 2-jarige leeftijd begon met deze verdedigingssport. Sindsdien heeft hij zich een weg gebaand richting de nationale kampioenschappen en veroverde hij drie jaar geleden de tweede plek in de leeftijdscategorie onder de 15 jaar. “Ik ben trots dat ik zover ben gekomen, omdat ik het niet had verwacht.” Na dit succes werd Jason uitgenodigd voor regionale trainingen. “Mijn toenmalige trainer vond het niet nodig dat ik daarheen ging, maar uiteindelijk adviseerde een andere trainer om juist wel deel te nemen zodat ik me meer kon ontwikkelen.”

Over de grens

Hierdoor heeft de jonge judoka de kans gekregen om ook deel te nemen aan internationale toernooien, waaronder in Italië en Antwerpen. De kosten van transport en verblijf in het buitenland kunnen hoog oplopen. Dankzij de steun van het Sportstimuleringsfonds Zuidoost kan Jason naar trainingsstages over de grens om te groeien door bijvoorbeeld Franse, Italiaanse en Spaanse judo-stijlen te leren. “Dit betekent veel voor me.”

Focus
Judo heeft Jason ook geleerd om om te gaan met verlies. “Ik won vaak in het begin en als ik dan een keer verloor, zat ik er echt mee. Ik zag verliezen als een gefaalde missie. Dan werd ik boos, ging ik met dingen gooien en sloeg ik tegen de muur.” Tegenwoordig heeft hij een andere aanpak. “Ik kijk terug op een wedstrijd die ik verlies en onderzoek wat ik volgende keer beter kan doen om wél te winnen.” Ondertussen blijft Jason zich volledig inzetten en traint vijf keer per week. “Als je de top wilt bereiken, moet je er 100 procent voor willen gaan, het maximale eruit halen en niet opgeven.

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK