“Jonge zwarte mannen krijgen weinig kansen om fouten te maken”

Door: Calvin Ceder/Raksha Hoost

“Er is een groep jonge mannen in onze samenleving die niet met een mannelijk rolmodel is opgegroeid.” Waldy Neijhorst brengt deze groep kennis bij over deze rol door inzicht te geven in de verschillen tussen man en vrouw in de samenleving. Daarnaast maakt hij mannen bewust van de positie die zij hebben in de samenleving en in hun gezinnen. Hij leert hen een balans te zoeken tussen vrijheid, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid zodat zij een betere zoon, partner, vader of grootvader kunnen zijn. “Opvoeden is een vak dat volop in beweging is. Jongens moeten in hun prille bestaan leren hoe om te gaan met gemaakte afspraken.”

Verharding
Waldy werkte jarenlang met mensen met psychische problemen als psychomotorische therapeut. Daarnaast werkte hij bij de Raad voor de Kinderbescherming om jongeren te leren functioneren in de maatschappij. Inmiddels is Waldy gepensioneerd, maar zijn coaching praktijken zet hij nog steeds voort. “In deze maatschappij krijgen mannen geen of weinig kansen om fouten te maken, begeleid te worden en daardoor van hun fouten te leren. Hierdoor raken ze verhardt en communiceren ze niet meer op een open manier.”

Competitieve games, die door veel jongens worden gespeeld, dragen bij aan de verharding. “Het is een voorbereiding voor de keiharde wereld. Er komt een winnaar en een verliezer uit bij een spel dat eigenlijk bedoeld is voor vermaak. Kinderen groeien op met het idee dat je altijd moet winnen. Fouten maken wordt gezien als een vorm van zwakte. Het gevolg van een fout of een verlies is dat je direct aan de kant wordt gezet.”

Relaties
De voormalig therapeut geeft mee dat het in relaties niet gaat om winnen of verliezen maar om het creëren van een win-winrelatie waarin harmonie belangrijk is. Als mannen hun angsten en pijnen kunnen delen met hun partner en kinderen, vergroten ze de kans op een gezonde relatie. In de trainingen leert Waldy hen dan ook om afspraken te maken in relaties en de gevolgen, verplichtingen en verantwoordelijkheden die daarbij horen.

Wanneer een relatie wordt verbroken, kan dit veel pijn meebrengen. “Het kan zijn dat een man zijn kinderen of kleinkinderen niet meer kan zien opgroeien. Hij zal ontzettend hard moeten werken om een goede band met zijn kinderen te houden. Hierdoor raken mannen geïsoleerd en verdrinken langzaam in hun eigen pijn.” In deze gevallen is het belangrijk dat een man leert omgaan met zijn emoties. Tijdens de bijeenkomsten van Waldy kunnen mannen zich openstellen in een veilige omgeving met lotgenoten die elkaars emoties erkennen en respecteren.

Kwetsbaarheid
Tijdens de bijeenkomsten gaat het niet alleen over relaties maar ook over de druk om prestaties te leveren en geld te verdienen. Waldy stelt zich ook kwetsbaar op tijdens deze ontmoetingen door zijn ervaringen te delen. Hij toont begrip, maar confronteert de jongens en mannen ook met hun ontwikkelpunten. “Als een kind leert lopen, gebeurt dat met vallen en opstaan. Maar wanneer een kind een glasscherf in zijn voet heeft, wordt het lopen niet meer fijn.”

Waldy leert de mannen samen met hem de scherven uit hun voet weg te halen, waardoor zij verder kunnen lopen zonder zichzelf en anderen pijn te doen. Ze worden daardoor in staat zijn om meer liefde te ontvangen en te geven.

Kenniscentrum
Zijn droom is dan ook om een opvoedcentrum voor mannen op te zetten in Zuidoost.
Een kenniscentrum waardoor mannen kunnen investeren in hun persoonlijke ontwikkeling. “Ik vind het belangrijk dat mannen worden geholpen in de taal die zij het beste begrijpen: mannentaal. Een man bestaat uit zoveel meer dan hoe de maatschappij ons afspiegelt. We zijn kwetsbare wezens met emoties en gevoelens en dat mogen we op verschillende manieren uiten.”

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK