ING investeert in laptops en hotspots voor thuisonderwijs in Zuidoost

Alle Nederlandse scholieren zitten momenteel thuis, maar niet iedereen heeft de middelen om op afstand kwalitatief onderwijs te volgen. In Amsterdam-Zuidoost – de thuisbasis van ING – ligt dat percentage relatief hoog. Het ING Nederland fonds investeert daarom €300.000 om aan de behoeftes te voldoen. Dat geld komt ten goede aan apparatuur als laptops en wifi-hotspots, maar eveneens aan hulpdocenten voor digitaal onderwijs.

De Nederlandse scholen zijn inmiddels ruim drie weken gesloten. Waar kinderen die extra vrije dagen in het begin nog vooral als een traktatie zagen, komen ze er nu achter dat elke dag naar school gaan zo gek nog niet is. Los van het feit dat ze vriendjes en vriendinnetjes missen blijkt thuisonderwijs nog lang zo eenvoudig niet. En voor significante groepen Nederlanders geldt dat ze niet zomaar even de benodigde apparatuur kunnen kopen om online lessen te volgen.

Steun van €300.000
De gemeente Amsterdam neemt daarom maatregelen om scholen van laptops en hotspots te voorzien, die ze weer kunnen verdelen onder de leerlingen. Via het ING Nederland fonds steunt de oranje bank de maatregelen met €300.000. Naast hardware worden ook hulpdocenten ingezet die helpen met het ‘digitaal proof’ maken van thuisleeromgevingen en les volgen op afstand.

Al kort nadat de maatregel van kracht werd verschenen er opiniestukken in de media over de vrees dat de coronacrisis zou leiden tot extra verschillen tussen sociale groepen. Immers, kinderen van welvarende ouders zouden beter in staat zijn thuisonderwijs te volgen dan kinderen in armere wijken. Zo zouden klassenverschillen nog duidelijker tot uiting komen. Het is daarom belangrijk om te blijven zorgen voor inclusie, specifiek digitale inclusie aldus Kirsten Ottens, directeur van het ING Nederland fonds.

Ottens: “Het is in de afgelopen weken nog duidelijker geworden hoe belangrijk toegang tot de digitale wereld kan zijn. Op sociaal vlak maar ook om thuis te kunnen werken en leren. Ik ben heel blij dat de gemeente Amsterdam, het onderwijs en Bomberbot zich zo inzetten om ervoor te zorgen dat alle kinderen onderwijs kunnen blijven volgen in deze uitzonderlijke tijd. Digitale inclusie is een speerpunt van het ING Nederland fonds. Voor de korte en lange termijn zijn de juiste apparatuur en vaardigheden een voorwaarde om digitaal onderwijs goed in te richten.”

Symbolische waarde
De donatie heeft ook een bepaalde symbolische waarde. Al vele jaren opereert ING vanuit Amsterdam-Zuidoost en begin dit jaar opende de bank er nog een nieuw hoofdkantoor. En juist in de omgeving waar de kernactiviteiten van ING plaatsvinden is relatief veel armoede. De oranje bank is overigens niet de eerste bank die een dergelijke initiatief gestart is. Kort geleden maakte ABN AMRO al bekend dat ze 2.000 laptops zouden gaan verzorgen voor kinderen van minder rijke ouders.

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK