Herdenken op Gevoel: archieven en gesprekken over 25 jaar Bijlmervliegramp

AMSTERDAM ZUIDOOST – Op 4 oktober 2017 is het 25 jaar geleden dat een vliegtuig in Amsterdam Zuidoost neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Voor Imagine IC reden voor Herdenken op Gevoel, een expositie en een programma van debat en erfgoededucatie, vol verhalen en bruiklenen van ooggetuigen, hulpverleners en onder andere het Amsterdam Museum en het Nationaal Archief. Op 7 september gaat het programma van start met de opening van de tentoonstelling Herdenken op Gevoel: Archieven van 25 jaar Bijlmervliegramp. De opening wordt georganiseerd in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam en gepresenteerd door Noraly Beyer.

 De Bijlmervliegramp heeft diepe sporen nagelaten in het leven van de mensen die anderen verloren, die gewond raakten, hulp verleenden of ziek werden. In elk geval voor hen is deze ramp niet alleen van toen, maar van alle dagen sindsdien. Veel direct getroffenen en betrokkenen, hebben hun emoties over de Bijlmerramp ‘in een doosje gestopt’. Figuurlijk. Maar ook letterlijk. Of in een eigen archief. Een klassiek archief van papieren en mappen – of een ‘archive of the mind’. In een organisch proces van persoonlijk netwerken hebben wij bij Imagine IC zulke uiteenlopende archieven verzameld, en samengebracht met bruiklenen van andere archieven en musea.

 

Herdenken op Gevoel geeft een caleidoscopisch beeld van de ramp. De expositie presenteert geen nieuwe feiten, maar verkent zijn erfgoed. Wat is vandaag de dag de betekenis van wat 25 jaar lang werd bewaard? Sommige verzamelingen bleven tot nu pijnlijk gesloten. Andere zijn al jaren openbaar en laten juist zien dat de Bijlmerramp al snel een publiek thema werd, geagendeerd door journalisten en kunstenaars, musici en musea – inclusief Imagine IC zelf. De vraag is: wat doen deze archieven jou? Hoe kunnen persoonlijke herinneringen als erfgoed worden omarmd door nieuwe generaties en deel worden van een nationaal verhaal? Want hoewel de Bijlmerramp groot nieuws was, zijn er mensen blijven zitten met het gevoel dat hij te klein gehouden is.

 

De opening van Herdenken op Gevoel: Archieven van 25 jaar Bijlmervliegramp is op 7 september in het huis van Imagine IC & de OBA aan het Bijlmerplein 393. Inloop vanaf 17.30 uur; start programma om 18.00 uur. Iedereen is van harte welkom. Laat het graag weten met een mail naar info@imagineic.nl o.v.v. ‘opening Herdenken op Gevoel’.

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK