Gioem Cederburg (Goudtje): de Amsterdamse viral koning

Door: Calvin Ceder

In 2018 begon Goudtje zijn carrière toen hij per toeval werd gescout. Een castingbureau merkte zijn kenmerkende gouden tanden, tatoeages en humor op via social media. Het duurde niet lang voordat hij klussen kreeg aangeboden als acteur in onder andere Opsporing Verzocht, Prison Escape en Smeris. Onlangs is hij te zien in seizoen 2 van de spraakmakende serie Mocro Maffia.

Goldy’s Entertainment

Desondanks zorgde een conflict met een regisseur op de filmset voor een nieuwe carrière. “De regisseur vroeg of ik wilde rennen in een scène. Ik rende niet hard genoeg of althans niet op de manier zoals hij dat wilde en we raakten in discussie.” Goudtje dacht dat zijn carrière door dit voorval voorbij was totdat een collega op de filmset het advies gaf om een eigen bedrijf op te zetten. Dit was de grondslag voor het media- en productiebedrijf Goldy’s Entertainment dat zich richt op het creëren van komische video’s voor social media. “Ik maakte al vaak films die ik naar vrienden en familie stuurde en met de ervaring die ik achter de schermen had opgedaan, besloot ik om online campagnes te produceren.”

Sketches

Zijn werk bestaat uit humoristische sketches die niet verzonnen lijken te zijn. Goudtje speelt zelf een personage die gedurfde acties onderneemt en omstanders verrast op openbare plekken. In één van de filmpjes die viral ging, maakt hij zijn publiek wijs dat hij wordt betrapt op vreemdgaan in de metro. “‘Ze is invalide en kon niet lopen, schat!’, roep ik naar mijn zogenaamde vriendin, waarop de vrouw waarmee ik vreemdga opstaat alsof ze op wonderbaarlijke wijze is genezen!” Zulke sketches bedenkt hij met zijn mediateam en samen voeren ze de campagne tot in details uit.

“Ik krijg de grootste kick hiervan omdat ik onder druk en vaak in het openbaar moet presteren. En tegelijkertijd kan me volledig wijden aan mijn passie: mensen gelukkig maken.”

 

Ondernemerschap

Zijn werk vraagt daarnaast ook om veel verantwoordelijkheid. Hij stuurt dagelijks zijn team aan en zoekt continu een balans tussen zijn privé- en zakelijk leven. “Wanneer je als persoon het gezicht bent van je bedrijf, kan het lastig zijn om een scheidingslijn te trekken tussen deze twee kanten in de manier waarop je jezelf online presenteert.” Dit is ook voor zijn volgers niet altijd goed te zien. Daarom maakt hij gebruik van een managementbureau die het zakelijke gedeelte deels voor hem uit handen neemt.

Familie

“Soms moet je ook ‘nee’ kunnen zeggen tegen opdrachtgevers, want je passie uitvoeren en geld verdienen zijn niet het allerbelangrijkste in het leven. Dat is mijn familie.” Goudtje hecht veel waarde aan de tijd die hij doorbrengt met zijn kinderen. “Vanwege mijn werk kan ik niet altijd aanwezig zijn, maar ik weet dat ik ze financiële zekerheid geef. En zonder de steun van hun moeder was dit onmogelijk geweest.”

De acteur, comedian en ondernemer hoopt niet alleen zijn eigen kinderen te inspireren, maar ook iedereen die twijfelt om voor zichzelf te kiezen. “Voor jezelf kiezen is niet per se je eigen onderneming starten. Het is doen wat je gelukkig maakt. Geloof in jezelf en neem de feedback van je omgeving serieus. Zij kennen je en kunnen je eerlijk advies geven. Waardeer dat.”

 

 

 

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK