Foto-expositie over leven onder zeeniveau bij Johan Cruijff ArenA

De gemeente Amsterdam en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht brengen de foto-expositie #herecomestheflood, van kunstenaar Rem van den Bosch, voor een half jaar naar Amsterdam. De expositie bestaat uit diverse billboards met foto’s die laten zien hoe hoog het water komt als de dijken breken. Vanaf vrijdag 1 april is de expositie te bewonderen bij de Johan Cruijff Arena, bij Hoekenrodeplein, waar de expositie wordt geopend door voorzitter stadsdeel ZuidOost Tanja Jadnanansing en waterschapsbestuurder Bea de Buisonjé.

Met zijn foto-expositie laat Van den Bosch op artistieke wijze zien hoe hoog het water komt als de dijken breken. De modellen tonen, als stille boodschappers van het water, de hoogte van het water bij een overstroming. Door het hele land fotografeerde hij op herkenbare plekken, die ofwel kwetsbaar, of juist een aanjager zijn van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Voor de expositie in Amsterdam fotografeerde Van den Bosch ook op plekken in de hoofdstad zoals in de Watergraafsmeer, het Vondelpark en in de Johan Cruijff Arena zelf. Allemaal plekken die onder water zouden lopen zonder dijken, duinen en gemalen.

Kunstenaar Rem van den Bosch: ‘Zonder dijken, duinen, gemalen zouden grote delen van Nederland regelmatig en sommige delen zelfs permanent onder water staan. Lang niet iedereen beseft dat. Nu de zeespiegel stijgt en klimaatverandering voor extremer weer zorgt, wordt wonen in laaggelegen gebieden een steeds grotere uitdaging. Met mijn foto-expositie wil ik de realiteit van een stijgende zeespiegel op een toegankelijke manier presenteren, om zo de dialoog hierover aan te wakkeren.’

‘Zonder dijken, duinen, gemalen zouden grote delen van Nederland regelmatig en sommige delen zelfs permanent onder water staan.

In gesprek over klimaatverandering  
In de periode dat Here Comes The Flood rondreist door Amsterdam willen de gemeente en het waterschap de kans grijpen om met inwoners van deze regio in gesprek te gaan over de uitdagingen op het gebied van klimaatadaptatie: het aanpassen van de stad aan de veranderende weersomstandigheden. Er zal ook een aanvullend programma worden opgezet rondom de expositie waarbij leerlingen van basisscholen worden betrokken.

‘Wonen in het gebied van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht betekent wonen met water’
aldus “Bea de Buisonjé. ‘Grote delen liggen onder de zeespiegel. ‘Het waterschap en de gemeente zorgen er elke dag voor dat ons gebied veilig is. Het klimaat verandert en het gevaar op overstromingen is nooit helemaal weg. Via deze expositie willen we inwoners bewust maken dat we onze levens hebben ingericht onder zeeniveau. En dat is niet vanzelfsprekend. We dagen de inwoners uit hierover met ons mee te denken. Door samen te werken aan duurzame oplossingen kunnen we er hopelijk voor zorgen dat wij, en toekomstige generaties, kunnen blijven leven in deze waterrijke omgeving.

Bea de Buisonjé.:‘Grote delen liggen onder de zeespiegel.
Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK