Foam en de OSB hebben een speciale blik op de Bijlmer

Deze maand worden de leerlingen 3 vmbo, Zorg en Welzijn, van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) voor de derde keer gekoppeld aan senioren uit Zuidoost voor het fotoproject ‘Blik op de Bijlmer’. De brugklassers worden door Foam Fotografiemuseum uitgedaagd om hun mooiste foto te maken van een bijzondere plek in hun wijk. In een vraaggesprek met Maryse Knook, directeur bestuurder van het OSB, en Elze van der Steen, hoofd educatie van Foam, vertellen zij waarom deze projecten van zoveel waarde zijn en positief bijdragen aan de verbinding tussen verschillende generaties, de school en de buurt.

Blik op de Bijlmer
Maryse: “De leerlingen leerden eerst uit een boekje hoe het leven van een senior er uit zag. Het was een ver van hun bed show. Drie jaar geleden hebben we dit omgezet naar een praktisch project met als titel ‘Blik op de Bijlmer’ samen met Foam. De beiden groepen ontmoeten elkaar in vier sessies en leren elkaar kennen.”

Elze: “Het is een ontmoeting, van twee werelden, die zeer verrassend is. Beide groepen hebben vooroordelen over elkaar, maar al gauw ze met elkaar aan de slag gaan, in vier sessies, zie je hoe ze naar elkaar toe groeien. Senioren gaan terug naar hun tienertijd en tieners durven zich kwetsbaar op te stellen. Je ziet dat er wederzijds begrip ontstaat waar de senior en de tiener verzorgend zijn naar elkaar toe.”

Maryse: “Om het project af te sluiten overhandigt de senior, in een intieme ceremonie, een levensboek aan hun tiener maatje en dat is zo mooi. Ik raakte er helemaal door geëmotioneerd.’’

Verbinding
Elze: “Dit is natuurlijk geen project dat je in een museum kan laten plaatsvinden. De dynamiek is geheel anders. Zo een project als ‘Blik op de Bijlmer’ hoort gewoon op school en bij de buurt. De resultaten horen hier.”

Maryse: “We zijn een buurtschool en vinden het contact met de omgeving heel belangrijk. We zijn ons ervan bewust dat bewoners wel eens last kunnen hebben van groepen jongeren bij elkaar, maar als je elkaar kent dan kan je meer van elkaar hebben. Het is goed om dit soort projecten te doen, want wij leren via het hoofd, hart en handen principe. ‘Blik op de Bijlmer’ is persoonsvorming in combinatie met de kunstvorm fotografie. Op 3 december zal dit project wederom worden afgesloten met een prachtige ceremonie op de OSB.”

Brugklasproject
Maryse: “Persoonlijk vind ik het gebouw van de OSB een saai gebouw, het mag mooier en aantrekkelijker. Het zou super zijn als je aan de buitenkant kunt laten zien wat er binnen gebeurt en dat weer verbindt met de directe omgeving, de buurt.’’

Elze: “Brugklasser gaan op pad met de camera’s van Foam en maken een foto van iets wat ze bijzonder vinden in het straatbeeld. Inmiddels is de eerste selectie gemaakt door een team van Foam en nu zijn we in de tweede fase beland waar een jury, bestaande uit docenten, leerlingen, buurtbewoners en professionals een kritische blik gaan werpen op de foto’s die er nu zijn overgebleven. We letten op onderwerp, compositie, belichting, originaliteit en scherpte om de winnaars te selecteren. Voor het contact met de buurtbewoners zullen we met de foto’s langs de deuren gaan zodat ze de foto’s kunnen zien en zo nodigen we ze gelijk uit voor de onthulling van de geveldoeken. Deze ceremonie van verbinding zal op 28 november plaatsvinden op het plein voor de school en wordt gedaan door onze stadsdeelvoorzitter mevrouw Tanja Jadnanansing.”

Door Drs. MA, Graziëlla Hunsel Rivero
Foto: © Foam Fotografiemuseum Amsterdam

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK