Extra plekken voor gratis maandverband en tampons in Zuidoost

Een maandverbandje of tampon vragen aan een vriendin. Elke vrouw met weinig geld doet dat wel eens, maar het is natuurlijk niet normaal. En het is ook niet eerlijk.

Elke vrouw moet zich beschermen tegen maandelijks bloedverlies. Vooral tegen doorlekken. Want wie schaamt zich niet voor zichtbare vlekken op kleding en stoelen. Maandverband of tampons zijn dus een basisbehoefte. Ongesteld zijn hoort nu eenmaal bij het leven, maar menstruatieproducten zijn niet goedkoop. Per vrouw kosten ze tussen de € 50 en € 150 per jaar, afhankelijk van hoe erg haar bloedverlies is. Reken maar uit hoeveel geld dat is voor een gezin met een moeder en een paar tienerdochters.

Gelijke kansen in Zuidoost
Stadsdeel Zuidoost zet zicht in voor gelijke kansen. Daarom wilt het stadsdeel dat vrouwen altijd voldoende maandverband of tampons hebben, zodat zij daar geen zorgen over hebben. Er zijn nu 31 plekken in Zuidoost waar vrouwen gratis menstruatieproducten kunnen halen. In 2022 waren dat er nog maar 9. Het stadsdeel is er heel trots op dat ze in 2023 en 2024 zoveel extra vrouwen kunnen ondersteunen.

Kiezen tussen eten of maandverband
Vrouwen met weinig geld moeten soms kiezen tussen eten kopen voor hun kinderen of maandverband voor zichzelf. Dit heet menstruatie-armoede. In Amsterdam gaat het om ongeveer een kwart van de vrouwen. Dat is 1 op de 4. Vrouwen die zich niet kunnen beschermen tijdens de menstruatieperiode, sluiten zich af van de buitenwereld. Ze blijven thuis van school of werk. Mannen hebben hier geen last van. Menstruatie-armoede is dus dubbel oneerlijk.

Pakken wat nodig is
Vrouwen kunnen zo veel nemen als ze nodig hebben. Er is geen toestemming voor nodig. Het gaat per hele verpakking, dus een complete verpakking maandverband of een heel doosje tampons. De plekken voor gratis maandverband en tampons zijn verspreid door het stadsdeel. Iedereen kan naar de plek gaan die ze wil. Dat is fijn voor vrouwen die liever niet door een bekende worden gezien.

Tienermeiden en oma’s
Speciaal voor tienermeiden zijn er uitgiftepunten bij het ROC en het Bindelmeer College. Meiden die naar een andere school gaan, kunnen hier toch gratis maandverband en tampons halen. Of op een andere plek in het stadsdeel. In Zuidoost zijn er zelfs oma’s die gratis menstruatieproducten pakken. Die geven ze dan aan hun dochters en kleindochters. Natuurlijk mogen ook mannen de producten komen halen voor vrouwelijke familieleden.

LET OP! Neem niet méér dan u nodig heeft. Op deze manier kunnen we zo veel mogelijk vrouwen ondersteunen.

Gratis maandverband en tampons
De menstruatieproducten zijn écht gratis. U kunt écht pakken zoveel u nodig heeft. Het gaat om maandverband, tampons en inlegkruisjes. U kunt de producten pakken op elke plek van uw keuze.

Herbruikbaar menstruatieproduct
Wilt u graag een herbruikbaar menstruatieproduct? Zoals een siliconen menstruatiecup die u kunt uitspoelen? Of een hygiënische menstruatieonderbroek die u kunt wassen en telkens opnieuw kunt gebruiken? Daarmee hoeft u jarenlang geen kosten meer te maken en het is ook nog goed voor het klimaat. U kunt een duurzaam menstruatieproduct bestellen op elke plek voor gratis menstruatieproducten. Vraag erom bij een medewerker. Ook deze herbruikbare menstruatieproducten zijn gratis.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK