“Er wonen hier zoveel lieve mensen! Ik wil graag helpen”

Interview met Agartha Frimpong

Mama Agartha, communitymama, parel van de Bijlmer: ze is het allemaal en meer. Agartha Frimpong woont sinds 1984 in Zuidoost. Waar ze komt ziet ze mogelijkheden om te helpen. Of het nu zieke mensen zijn of mensen met problemen: Agartha Frimpong staat voor iedereen klaar. Soms wordt die persoonlijke hulp een echt project.

 

Fietsles voor vrouwen
Met subsidie van Stadsdeel Zuidoost leerde ze zelf fietsen en ze volgde een “train de trainer cursus” om andere vrouwen te leren fietsen. De fietslessen zijn een groot succes. Het stadsdeel helpt nog steeds, financieel en met praktische hulp. Waarom helpt mevrouw Frimpong zo graag? “Ik wil helpen! Er wonen hier zoveel lieve mensen. En het stadsdeel hielp erg goed, bijvoorbeeld met het project Kansrijk. Ik zag overal in Amsterdam vrouwen fietsen met hun kinderen maar in mijn cultuur is het niet gewoon om als vrouw te fietsen. In Zuidoost fietsen veel minder mensen. Maar het is heel handig! Je kunt snel je kinderen naar school brengen. En het is niet zo duur. Ik vind het belangrijk dat vrouwen sterk en fit zijn. Fietsen helpt ook om gezond te blijven.” Hoe weten vrouwen haar te vinden? Dat gaat heel laagdrempelig:

“Iedereen mag meedoen. Ik ga wel eens naar de markt en dan vraag ik aan vrouwen of ze mee willen doen. Of ik vraag het in kerken.”

 

Naailes in Ala Kondre
Sinds kort geeft ze op ook naailes in multicultureel centrum Ala Kondre. Ze verzamelde zelf naaimachines en materiaal en ze krijgt subsidie van Stadsdeel Zuidoost. Ook dit project is succesvol. Ruim dertig dames maken prachtige tassen en kussens voor de bewoners van bejaardenhuizen in de K-buurt, ze spelen spelletjes en praten over allerlei onderwerpen, van de kosten voor schoolgaande kinderen tot de menopauze. “Ik ben heel trots op de vrouwen die hier komen en ik ben heel blij met alle aandacht die mijn projecten krijgen. Ik heb prijzen gewonnen en er is een documentaire over me gemaakt.”

De plannen blijven komen: mevrouw Frimpong zou graag iemand willen die echt les geeft en patronen kan maken, ze kan nog veel meer naaimachines gebruiken en iemand die de vrouwen iets leert over hoe dingen in Nederland werken zou ook fijn zijn. De vrouwen die naar Ala Kondre komen spreken meestal weinig Nederlands en ze kunnen geen Nederlands lezenmissen daarom veel informatie. Zoals over de ouderbijdrage, of over de scholierenregeling, of over de gratis financiële spreekuren van het stadsdeel die op verschillende plekken in Zuidoost zijn.

 

Ambitie
Mevrouw Frimpong wil graag verder met haar werk: “Ik wil dit project uitbreiden, niet alleen in Amsterdam, maar voor vrouwen in heel Nederland. Als je bezig blijft voel je je veel beter en het geeft je energie. Het leven geeft je herinneringen. Ik merkte dat er veel vrouwen thuiszitten die depressief zijn, bijvoorbeeld omdat ze in de menopauze zitten, of omdat ze alleenstaande moeder zijn. Doordat we tijdens de naailes praten, delen we onze problemen en helpen we elkaar ook. En de wijkagent komt ook weleens buurten zodat we van elkaar horen wat er in de buurt gebeurt.”

 

Trotse erfenis
“Ik wil graag inspiratie bieden en ik wil graag een erfenis achterlaten. Ik ben heel trots op Zuidoost. De manier waarop het gebied wordt opgeknapt, de manier waarop het verandert. Mensen praten erover. Het is zo mooi geworden en veel schoner.”

 

Meedoen of helpen?
Agartha Frimpong heeft een stichting, Women Motivating & Integration, waarmee ze opkomt voor het belang van vrouwen. Wilt u ook leren fietsen of wilt u komen naaien? Of heeft u een naaimachine over, of ander materiaal? Kunt u patronen maken? Neem dan contact op met Agartha Frimpong. Het liefst per mail: agafi2008@live.nl . Bellen mag ook: 06 – 23 28 28 28.

 

Foto: Maarten Brante

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK