De jongen van vandaag moet de invoelbare partner worden

Mijn passie is werken met jongens, jonge mannen en vaders en een spiegel voor ze zijn. Het is zo belangrijk dat ik vanuit mijn bi culturele identiteit blijf kijken naar wat ik ze te bieden heb, waardoor zij na de training of coaching het gevoel hebben dat hun wereld, hoe klein die dan misschien ook was, een stukje groter en mooier is geworden. Of dat hun nieuwsgierigheid geprikkeld is.

Tijdens het nadenken en opschrijven, realiseer ik mij wat het principe van de dominante cultuur met mij heeft gedaan. Vele puzzelstukjes uit het verleden zijn eindelijk op hun plek gevallen. Deze ontdekking maakte mij ambivalent.

De boodschap die ik heb meegekregen, is: wees onzichtbaar, doe wat je moet doen en val zo min mogelijk op. Die boodschap heb ik heel lang in stand gehouden en dat is mijns inziens de reden dat ik denk en geloof in INZET en minder in verzet. Ik heb mijn doelen bereikt, maar merkte tijdens de voorbereiding op dat ik wel in verschillende situaties heb gezeten, waarbij ik met de wetenschap van nu het anders zou hebben geïnterpreteerd.De jongens van de basisscholen laten mij regelmatig inzien hoe moeilijk het nu is om respect en mededogen te krijgen. Je moet nu niet alleen goed zijn, maar je moet ook van tijd tot tijd een grote mond hebben. Het lijkt alsof er bij de jeugd niet meer onderhandeld kan worden, maar meestal oorlogen worden gevoerd.

Jongens vechten om hun positie in het leven vorm te geven in relatie tot de verschillende leefdomeinen zoals: familie, peergroup, school en andere omgevingen.Als jongens zich kwetsbaar voelen, zoeken zij vaak onvoorwaardelijke steun. En dat zoeken zij dan meestal bij vrienden. De kans is dan heel groot dat zij hun pijnen buiten zichzelf gaan plaatsen.

Als wij ouders onze jongens willen begrijpen, zullen wij hun mededogen moeten geven. Wij moeten in ons contact met hun meer luisteren, waardoor wij eerder hun gevoelens, hun waarnemingen en hun behoeftes kunnen ontdekken. Om mededogen te geven, moeten wij dat ook hebben of is het raadzaam het te ontwikkelen.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK