De Bijlmer krijgt een Nelson Mandela gedenkteken

Stadsdeel Zuidoost krijgt een gedenkteken van Nelson Mandela in het gelijknamig park. Een internationaal gezelschap van drie kunstenaars is gevraagd een schetsvoorstel te maken. Het gaat om Dineo Bopape (1981, Zuid-Afrika), Mohau Modisakeng (1986, Zuid-Afrika), Sokari Douglas Camp (1958, Nigeria). Zij zijn geselecteerd door een commissie bestaande uit: Noraly Beyer (voorzitter), Bart Luirink (journalist ZAM magazine en vertegenwoordiger Nelson Mandela Foundantion NL), Charl Landvreugd (kunstenaar en curator), Joya Mooi (muzikant van Zuid-Afrikaanse afkomst) en Hans Mooren (bewoner stadsdeel Zuidoost met sterke relatie Zuid-Afrika vanuit de vakbond en vrijwilligers werkzaamheden).

In het voorjaar van 2019 worden de voorstellen gepresenteerd aan bewoners en andere belanghebbenden. Zij kunnen dan reageren. De stadsdeelcommissie Zuidoost maakt daarna de keuze welke kunstenaar deze opdracht gaat uitvoeren. In het voorjaar van 2020 wordt het kunstwerk feestelijk onthuld.

Trots
Stadsdeel Zuidoost heeft CBK Zuidoost gevraagd om het proces van realisatie te begeleiden. Stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing  kijkt alvast reikhalzend uit naar de realisatie van het gedenkteken. “Dit wordt iets om trots op te zijn. Het Nelson Mandelapark is de perfecte locatie om iemand die zo’n voorbeeldfunctie heeft voor velen te eren.” Annet Zondervan, directeur CBK Zuidoost, is minstens zo blij. “Dit past binnen de rijke traditie die Zuidoost heeft met kunst in de openbare ruimte. Het gedenkteken van Nelson Mandela wordt een nieuwe parel van internationale allure.”

2018 was het Nelson Mandela jaar. Precies honderd jaar geleden werd hij geboren.  Overal ter wereld is er aandacht voor zijn betekenis en erfgoed. 2018 stond ook in het teken van de viering van het 50-jarig bestaan van de Bijlmer. De bekendmaking van realisatie van het gedenkteken ter ere van Nelson Mandela past daar mooi binnen.

 

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK