BLACK LIVES MATTER PROTEST IN DE BIJLMER

Na het protest tegen anti-zwart politiegeweld en racisme op de Dam vindt woensdag 10 juni 2020 een nieuw protest plaats in Amsterdam Zuidoost. De bijeenkomst in de Bijlmer wordt georganiseerd op initiatief van de bewoners van het stadsdeel. Het motto is bekend; ‘BLACK LIVES MATTER!

Het protest zal plaatsvinden op het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost.
Om 17:00 uur ‘s middags gaat het protest van start en duurt tot 18:30 uur.

Slachtoffer van onderdrukking
De organisatie geeft aan dat er in de Bijlmer, in vergelijking met andere stadsdelen, de grootste populatie is van Afro-Nederlanders. Volgens de organisatoren is de zwarte gemeenschap in de Bijlmer al decennialang slachtoffer van onderdrukking. “Al sinds de jaren ‘90 wordt in de Bijlmer racisme en politiegeweld veelvuldig onder de aandacht gebracht. Onze kinderen worden constant gecriminaliseerd, zowel in de media als op straat. Onze zwarte kinderen worden niet gehoord. Onze kinderen gaan gebukt onder extreme armoede en worden letterlijk verwaarloosd.”

George Floyd
Er wordt aangegeven dat George Floyd op 25 mei werd vermoord door de Amerikaanse politie. “Inmiddels zijn we allemaal op de hoogte van het voortdurende politiegeweld tegen zwarte mensen in de VS. Ook in Nederland is politiegeweld tegen zwarte mensen aan de orde. De Nederlandse politie maakt zich structureel schuldig aan etnisch profileren, institutioneel racisme en racistisch geweld. Daarom roepen we jullie op om woensdag 10 juni luid en duidelijk je stem te laten horen tegen anti-zwart geweld op het Anton de Komplein”, aldus de organisatoren.

Keti Koti
“In aanloop naar Keti Koti (‘Ketenen Gebroken’) op 1 juli, wanneer de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij in Suriname en het Caribisch deel van Nederland herdacht wordt, moeten we bij onszelf nagaan in hoeverre onze ketenen nu daadwerkelijk gebroken zijn, zolang dit onrecht zwarte mensen nog wordt aangedaan. De verslechterde positie van onze zwarte kinderen is dusdanig urgent dat we iedereen oproepen om massaal voor zwarte lichamen, zwarte jeugd en de zwarte toekomst op te staan! We roepen alle moeders, vaders, ooms, tantes, neefjes, nichtjes, broers, zussen, kerken, scholen, moskeeën, winkels, bewoners en alle sympathisanten van Zuidoost op om bij elkaar te komen, een vuist te maken en geschiedenis met ons te schrijven op het historische Anton de Komplein. Laten we de ketenen voor eens en altijd verbreken”, aldus de organisatie.

Coronamaatregelen
De organisatie roept iedereen op om rekening te houden met 1.5 meter afstand tot elkaar. Deelnemers aan het protest worden verzocht om neus-mond-maskers en wegwerphandschoenen te dragen. De organisatie verzoekt de mensen daarnaast om de handen te wassen met zeep en/of desinfecterende middelen. ‘Volg instructies van orderdienst. Heb je klachten, blijf thuis’, is te lezen in het Facebook-event dat door de organisatie van het protest is aangemaakt.

Vreedzaam protest
De actievoerders streven naar een vreedzaam protest zal zijn. “Wij zijn niet uit op gewelddadige activiteiten. Houd rekening met de veiligheid van je medebetogers, hun naasten en degenen die afhankelijk zijn van hun veilige thuiskomst.

Als Bijlmer&Meer hopen we dat HEEL Zuidoost laat zien dat racisme niet langer getolereerd wordt.
Tevens doen we een dringend beroep aan een ieder om de aanwijzingen van de organisatie en politie op te volgen!

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK