Bijlmerbios: mooie zomeravonden onder metrostation Kraaiennest

AMSTERDAM ZUIDOOST – Dit jaar zat alles mee voor de Bijlmerbios. Prachtig nazomerweer en fijne films. Drie avonden een ‘uitverkocht huis’ met veel positieve reacties van het publiek. ‘Het zou vaker moeten gebeuren’, of ‘wat goed dat dit hier gebeurt in onze buurt’ of mensen helemaal uit West: ‘Wat een mooie plek en goede sfeer’, schrijft de organisatie op Facebook.

Op 25, 26 en 27 augustus was metrostation Kraaiennest de eindbestemming van filmliefhebbers. Drie zomeravonden werd de tien meter hoge ruimte onder het metrostation omgetoverd tot een gratis openluchtbioscoop. Terwijl metrolijn 53 over de hoofden weggleed in de avond, zaten kijkers droog en comfortabel op kringloopbanken of stoelen, soms zelf meegebracht.

De eerste avond was de première van een webdocumentaire over de roemruchte geschiedenis van Bijlmerflat Gliphoeve (zie ook pagina … in dit nummer). Schrijver van De betonnen droom, Daan Dekker, sprak met Guilly Koster, die in de jaren 1970 een kraker van deze flat was. Koster deed uit de doeken hoe ze met een koevoet (kroebaal in het Surinaams) het keukenraampje forceerden en zo binnen raakten. Hij roemde de man ‘die de Bijlmer zwart heeft gemaakt’: Just Maatrijk. De docu is op de site van de VPRO te zien.

 

Op zaterdag vroeg –heel toepasselijk- de actiegroep Metro53Direct aandacht voor de optie van het GVB om van metrolijn 53 vanaf de Van der Madeweg een ‘pendellijntje’ te maken. Woordvoerder Mike Brantjes: ‘Vecht mee voor een Amsterdam dat niet in tweeën wordt gedeeld. Een Amsterdam waar Bijlmer Oost, vaak ook het Hollywood Urban Style van Amsterdam genoemd, het nog onontdekte pareltje van Amsterdam, niet wordt geamputeerd.’ Vanzelfsprekend kreeg hij de handen op elkaar.

 

Bij de viering van 50 jaar Bijlmer (van november 2017 tot november 2018) wil Hans Meiboom, van de organisatie van de Bijlmerbios, de openluchtbioscoop uitbreiden naar bijvoorbeeld twee weekeinden of een week.

 

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK