Bijlmer & Meer Testpanel Kerstbrood

kerstbrood

Naast de oliebol en de appelflap behoort de kerststol tot de zoete eettradities van de feestmaand December. Overigens zal je het woord ‘stol’ onder nieuwe Nederlanders niet vaak horen. Kerstbrood daar hebben we het over in deze editie van het Bijlmer & Meer Testpanel.

De volgende broden werden getest:

  1. Albert Heijn Exclusief (750gr, € 3,99)
  2. Jumbo Luxe Feeststol met Amandelspijs (750gr, € 3,29)
  3. Fernandes Kerstbrood (600 gr, € 7,99)
  4. Shosaenna Kerstbrood (€ 5,50)

DE JURY

Meneer Fränkel bracht zijn jeugd door in de Anniestraat in Paramaribo. Als jongen van 16 kwam hij naar Nederland. De eerste jaren woonde hij in Amsterdam Noord. Er ging een wereld voor hem open ‘van het dorp Paramaribo naar de stad Amsterdam’. Sinds 1973 woont hij met zijn vrouw in Amsterdam Zuidoost. ‘Het panellidmaatschap is mij op het lijf geschreven. Zowel letterlijk als figuurlijk.’, zegt hij. Zijn favoriete eetgelegenheden zijn Smeltkroes en Merham. Meneer Fränkel brengt zijn kerstdagen naar eigen zeggen door met ‘eten, eten en eten’. Dat hadden we natuurlijk kunnen raden.

Guilly Koster Bijlmer&Meer

Programmamaker Guilly Koster is geboren op 2 april 1955 in Paramaribo. Guilly mag wel de nestor van de ‘zwarte televisieprogramma’s’ in Nederland worden genoemd: in 1987 bedenkt en presenteert hij ‘Bij Lobith’, werkt voor het nieuws van RTL4 en stapt in de jaren 90 over naar Human. Hij is een veelgevraagd gespreksleider. Koster maakt op social media furore met zijn vlog Fokjou! waarin hij zijn ongezouten mening geeft over diversiteit in de Nederlandse samenleving en nog veel meer. Guilly brengt de kerst door in de buurt van Dokkum met zijn huidige vrouw, zijn ex, zijn vier kinderen en zijn kleinkinderen.

Jury testpanel Bijlmer&Meer

Juryvoorzitter Sarriel Taus is geboren in Paramaribo. Hij studeerde economie in Groningen. Met tv-chef Jamie Oliver startte hij Fifteen Amsterdam waar werkloze jongeren een opleiding kregen om kok te worden. Samen met buurtbewoners begon hij een voedselmarkt in Amsterdam Zuid. Sinds de start van de World of Food is hij nauw betrokken bij het project. Lekker eten is zijn lust en zijn leven. Dat komt volgens Sarriel door zijn Surinaamse DNA. Voor het kerstdiner bij zijn schoonouders heeft hij een vegetarisch menu voorgesteld.


DE KERSBROOD

Wie denkt dat Jozef een kerstbrood in de zadeltas van zijn ezel had zitten en een sneetje ervan voor Maria afsneed om de weeën te verzachten, zit er behoorlijk naast. Volgens de website van het Nederlandse Bakkerijmuseum heeft de stol zijn oorsprong bij voorchristelijke volkeren om de goden gunstig te stemmen. De oude Germanen waren bang voor de winter, de kou en de donkere dagen. Met het bakken en offeren van rijkgevuld brood hoopte men dat de warme langere dagen weer zouden terugkomen en daarmee de vruchtbaarheid van het land en vee. Met enige zekerheid kan men wel stellen dat het kerstbrood een van oorsprong Duitse traditie is. Al in 1329 is sprake van stollen als kerstgebak. In veel verhalen wordt de stol genoemd als pachtbetalingen aan Duitse vorsten en geestelijken. Vooral dat laatste verklaard misschien waarom het brood zich met hetzelfde gemak – en met precies dezelfde ingrediënten – in het voorjaar uitgeeft voor Paas- en Pinksterstol.

kerstbrood


DE TEST

Het proefpanel neemt de test als altijd zeer serieus. Zij kennen de leveranciers van de kerstbroden niet. Het kerstbrood ligt in plakken gesneden op genummerde neutraal witte bordjes. Dit om de smaak niet te beïnvloeden. Aan tafel ontstaan direct twee kampen: het ‘puurnatuurkamp’ en het ‘kerstbrood-eet-je-met-echteboter-en-kaas-kamp’. Meneer Fränkel mijmert over de Chinese winkel in Suriname waar je voor 5 ‘censie’ kaas kon kopen. Besloten wordt eerst ‘zonder’ te proeven. De rest mag voor de lekker met ‘toespijs’ genuttigd worden.

Het uiterlijk wordt als eerst beoordeeld. Het panel krijgt het direct moeilijk. Twee van de broden hebben het uiterlijk van een kerstbrood en worden ‘klassiekers’ genoemd. Twee broden zien er een beetje uit als ‘ontbijtkoek, maar dan van het blekere soort’. ‘Lelijk, niet aantrekkelijk’, valt. Ook ‘zou ik niet voor kiezen op het eerste gezicht’. Opvallend is het verschil in hoeveelheid krenten en rozijnen. Volgens Guilly is een van de broden ‘zeker door een Hollander gemaakt omdat het erg zuinig is gevuld’. Amandelspijs is voor alle panelleden een must. Het uitsmeren van spijs over je broodje is ‘foute boel’ een ‘faux pas’ van de bovenste orde en zeker geen Surinaamse traditie.

Per kerstbrood wordt gevraagd naar de mening met betrekking tot geur, textuur en smaak. De geur van een van de broden is volgens Sarriel ‘ronduit zuur’. De anderen ruiken ‘prima’ tot ‘heel lekker’.

De textuur is zoals ‘het moet zijn’ tot aan ‘kleffig’. Een van de broden is droog. Een andere heeft de textuur van de Surinaamse sponskoek. Volgens Guilly is datzelfde brood wel ‘ambachtelijk. Er zit een mens achter en het is biologisch. Iemand heeft gedacht ‘ik ga een kerstbrood maken’’. Een brood roept wat iedereen betreft het echte kersgevoel op, een ander brood slechts donkere, natte, koude dagen. Een van de broden komt volgens Guilly niet uit een ‘christelijke traditie’.

De smaak is bij twee broden heel erg ‘kanelig’ en ‘kruidig’. Dat stoort een van de panelleden. Sarriel vindt de broden erg zoet. Ook vindt hij een van de broden smaken naar ‘viadu zonder sopi’. Wat Guilly betreft is een van de broden ‘gewoon bruinbrood met een beetje rozijnen’. ‘Hee! ik proef een noot.’

 

Eindoordeel
Om maar met een cliché te beginnen: smaken verschillen. Maar dat naar de smaak van het volledige uit Surinamers bestaande panel unaniem een Hollands brood als winnaar eindigt is vooral voor Guilly moeilijk te verteren. En het ‘zuinige brood’ komt van een Surinaamse bakker en niet van een Hollandse. Zo zie je maar dat veel vooroordelen niet kloppen. Maar het eindoordeel is duidelijk: ‘Het broodje!’, ‘heeft de eerste indruk waargemaakt’, ‘geen woorden voor’, ‘kerstbrood zoals het hoort’, ‘hee! Ik proef een noot’. De kerststol van Albert Heijn Exclusief (750gr, € 3,99) is de winnaar van de Bijlmer & Meer Kerstbrood Test.

Het Bijlmer & Meer Testpanel wenst u fijne feestdagen en dat u vooral eet wat u zelf lekker vindt!

 

 


 

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK