Auke van der Hoek vindt het tijd voor koffie

Auke van der Hoek

De in Eindhoven geboren fotograaf Auke van der Hoek is vader van puber Jelle en dreumes Laïla. Zijn roots en de samenstelling van zijn familie zijn een mooie versmelting van verschillende windstreken net als Zuidoost zelf. 2 decennia geleden startte zijn reis door ons stadsdeel. Hij reisde van de F, naar de D om vervolgens in de vernieuwde E-buurt zijn ultieme geluk te vinden.

Wat is jouw binding met het stadsdeel Amsterdam Zuidoost?
Ik kon hier in de hoogbouw het snelst een eigen huis huren in Amsterdam. Ik wist dat stadsvernieuwing de snelste weg was om een eengezinswoning met tuin in Amsterdam te krijgen. Door de sloop ben ik binnen 12 jaar 2 keer verhuisd. Mijn hulpbehoevende vader kwam bij ons wonen en ondertussen voedde ik mijn zoon hier alleen op.

Later kwam mijn nieuwe liefde bij ons wonen, trouwden we en zijn we nu een happy family. Hoe de rest van Amsterdam en Nederland reageert als men hoort dat je in de Bijlmer woont, geeft een extra lading aan de Bijlmer als woonplaats. Al die tijd moet ik me verdedigen waarom ik hier woon.  Dat geeft een bepaalde trots. Hoe men ook afgeeft op mijn thuis, het is wel mijn plek waar ik met liefde woon.

Je bent portretfotograaf. Wanneer besefte je dat fotografie jouw passie was en wie inspireerde jou?
Op het moment dat ikzelf geen fotograaf kon betalen voor mijn Hip Hop magazine, ben ik zelf maar gaan fotograferen. Ik kwam tot de ontdekking dat ik een talent heb gekregen: kunnen kijken en zien. Met vallen en opstaan, autodidactisch alle technieken aangeleerd. Don McCullen als oorlogs- en Gorden Parks als reportage-fotografen, Yousuf Karsh en Arnold Newman als portretfotografen zijn mijn inspiratiebronnen.

Jouw Facebookvolgers zijn enthousiast over jouw “Koffie statements”. Hoe is dit idee ontstaan?
Dat is als ‘fingerspitsgeful-oefening’ ontstaan. Ik was destijds ook full-time schrijvend journalist en om in het ritme van schrijven te blijven, dwong ik mezelf om elke dag een stukje te schrijven op Facebook. Dat mocht maximaal 79 woorden lang zijn, anders werd het afgekapt en kreeg je ‘meer weergeven’ in beeld. Dus hoe krijg je de kop, de clou en uitsmijter in 79 woorden gevat? Je moet gewoon zeer economisch met woorden zijn.

Daarbij merkte ik dat mensen ook steun uit mijn verhaaltjes haalden. “Je bent mijn lach in de week”, zei een lezer eens. Ik was daar behoorlijk stil van.

Binnenkort geef je jouw eerste dichtbundel uit. Zijn deze “Koffie statements” de aanleiding geweest voor deze nieuwe stap?
Aan de koffie statements ben ik aan het werk als boek en blog. Tevens ben ik bezig met een gedichtenbundel ‘Jij, ik en ons leven’. Een zelf geprinte versie kan men bij mij krijgen met het verzoek om 10,- te doneren als je het wat vindt, waarmee ik een echt boek mee wil financieren. De gedichten staan op zich los van de ‘koffie statements’. Ik liep met zoveel pijn en verdriet rond dat Patrick Meershoek (van Het Parool) tegen me zei: “Schrijf het van je af, dichten om te openen.” Ik nam me voor om in zeven dagen zes gedichten over de liefde te schrijven en dat lukte.

Wanneer komt jouw dichtbundel uit?
De bundel en blog staan gepland voor het najaar. Zo ook de ‘koffie statements’ als boek en blog met de titel ‘Heb Ze Maar Eens Groot’.

Ga voor meer informatie naar: www.aukevanderhoek.com

 

Door Drs. MA, Graziëlla Hunsel Rivero

Potret Graziëlla Hunsel Rivero, Foto: Miriam van Houtert-Rijhiner.

Foto: Auke van der Hoek

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK