Armand Parden Baag in collectie van Amsterdam

Armand Parden Baag

De collectie van de stad Amsterdam is verrijkt met twee schilderijen van de Surinaamse kunstenaar Armand Parden Baag (1941, Paramaribo – 2001, Amsterdam).

Recent zijn twee werken van deze kunstenaar overgedragen van Centrum Beeldende Kunst Zuidoost aan het Stedelijk Museum Amsterdam. Aanleiding daarvoor was de verzelfstandiging van CBK Zuidoost. Een inhoudelijke toetsing van de uitleencollectie van CBK Zuidoost – uitgevoerd door het Stedelijk Museum Amsterdam en CBK Zuidoost in opdracht van de Gemeente Amsterdam – leidde tot deze overdracht. Daarmee is het werk van Armand Baag definitief omarmd als belangrijk cultureel erfgoed. Het Stedelijk Museum markeert deze overdracht door een van de werken ‘op zaal’ te tonen. Het is dan te zien als onderdeel van de tentoonstelling: ‘Ik ben een geboren buitenlander’.

Baag is geboren in Suriname en verhuisde op 4-jarige leeftijd naar het eiland Curaçao. Toen hij acht jaar later terugkeerde naar zijn geboorteland werd hij ontdekt door de Nederlandse kunstenares Nola Hatterman, die hem onder haar vleugels nam. Hatterman wilde dat er nieuw schoonheidsideaal voor en van de niet-blanke mens tot ontwikkeling zou komen en leidde daarom Surinaams talent op. Van haar leerde Baag ‘de schoonheid van zijn eigen mensen te zien: black is beautiful’. Als protegé van Hatterman kreeg Baag een beurs om in Nederland te studeren en na wat omzwervingen vestigde hij zich in Amsterdam.

Met zijn figuratieve schilderijen, waarin de zwarte mens centraal staat, werd Baag al snel een van de belangrijkste Surinaamse kunstenaars in Nederland. Zijn kleurrijke en expressionistische stijl verraadt Baags voorliefde voor Paul Gauguin. Met zijn schilderkunst gaf hij uiting aan zijn spiritualiteit en politieke betrokkenheid. Zijn positie in de overwegend blanke Nederlandse kunstwereld was niet altijd makkelijk. Baag zelf zei daarover: “Mijn werk schopt tegen het zere been. Het praat tot je, het dringt zich op, je kan er niet omheen.”

Er bevinden zich nu twee schilderijen van Armand Baag in de collectie van het Stedelijk, te weten; De Stoffenhandelaar uit 1976 en Rasta Morning uit 1980.

 

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK