Anne-Marie Hunsel: ‘een plek waar ik met vier generaties heb gewoond en nog steeds woon’

Anne-Marie Hunsel

Wie bent u en waar kennen Bijlmerbewoners u van?
‘Ik ben Anne-Marie Hunsel, singer/songwriter, all-round showlady, binnen de Surinaamse gemeenschap ben ik bekend als de diva van het Surinaamse levenslied en maak ik deel uit van de theatervoorstelling – The Grand Ladies of Jazz.’

‘Ik ben vanaf 1970 woonachtig in Amsterdam Zuidoost. Ik begon als eerste bewoner in een appartement in het flatgebouw Groeneveen waar ik bijna 20 jaar heb gewoond. Ik ben al die tijd actief geweest in de Bijlmer, later Amsterdam Zuidoost, op het gebied van muziek en het organiseren van shows en buurtactiviteiten. Eerst in de G- en K- buurt en dat heeft zich uitgebreid door heel Zuidoost in de loop der jaren. Samen met mijn eigen band en mijn showcarroussel heb ik de opening van verschillende buurthuizen, vieringen in de verschillende winkelcentra, feestelijkheden op scholen, zomerfestivals, de vrouwenbeweging in Zuidoost, Kwakoe en zelfs de muzikale opening van de Amsterdamse Poort gedaan. Eigenlijk veel te veel om op te noemen.’

Wat betekent de Bijlmer voor u?
‘Je moet weten dat ik vroeger zei dat ik hier nooit wilde komen wonen. Ik woonde in de Anna Vondelstraat in Amsterdam Zuid en kwam vaak op bezoek op mijn brommertje. Ik toefde dan door de zandwoestijn en riep dan telkens dat dit een plek is waar ik nooit zou willen vertoeven. Voor mij was Amsterdam tot en met het Amstelstation en niet verder. Al snel ontdekte ik dat de Bijlmer, voor mij, een hele inspirerende plek bleek te zijn. De ruimte, het groen, de gezelligheid en zeker heel veel rust in vergelijking met de centrale stad.’

‘In de jaren 80 schreef ik mijn grootste hits uit mijn muzikale carrière: Gado bles’ Sranankondre, Mi dren, Fisi boto en Ju wawan in de woonkamer, op de derde verdieping van de flat Groeneveen, denkende aan de situatie in mijn geboorteland Suriname. De Bijlmer is een plek waar ik met 4 generaties van mijn familie heb gewoond en nog steeds woon: mijn moeder, mijn dochter, mijn kleinzoon en ikzelf.’

Wat is uw mooiste herinnering aan afgelopen 50 jaar Bijlmer?
‘De huisfeesten bij ons thuis (die wel een weekend konden duren), gommawiri (Surinaamse groenten) plukken in het groen, wandelen met mijn babywagen door het groen, sleeën met mijn dochter in de hoge sneeuw, lekker fietsen, de fruitbomen, in een rubberbootje varen met ons buurmeisje in het meertje en het saamhorigheidsgevoel van de bewoners in de flat en in de buurt. Iedereen stond klaar voor elkaar.’

Hoe ziet u de toekomstvisie voor de Bijlmer?
‘Ik heb dit Stadsdeel zien ontwikkelen van een woestijn tot een economisch belangrijk gebied waarin toerisme enorm in opkomst is. Potentiele grote bedrijven vestigen zich hier, maar hebben veel Zuidoost-bewoners er weinig tot geen profijt van. In mijn ideale toekomstvisie zou er actievere samenwerking moeten zijn waar onze bewoners zich optimaal kunnen ontwikkelen in hun eigen Stadsdeel en zo rolmodellen kunnen zijn voor de volgende generaties. Ook pleit ik voor het behoud van betaalbare koop- en huurwoningen, zodat de echte Bijlmer Believers de plek waar ze hun hart aan hebben verpand niet te hoeven te verlaten voor een woning buiten Zuidoost.

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK