4 en 5 mei 2021 in Amsterdam Zuidoost, ook weer zonder publiek

Het 4en5 mei Comité Amsterdam Zuidoost heeft gezien de omstandigheden, besloten om dit jaar de traditionele 4 en 5 mei herdenking en viering niet publiekelijk te laten plaatsvinden. Gegeven de nog geldende Corona maatregelen lijkt ons dit niet verantwoord.

Wij zullen voor 4 mei, evenals vorig jaar, een ‘online herdenking’ faciliteren door middel van opgenomen momenten zoals het halfstok hangen van de vlag en het blazen van de last post bij het monument in Holendrecht.

Het comité zal bloemen leggen bij het monument in de loop van de dag van 4 mei. Via de Scouting Holendrecht zullen door buurtbewoners beschilderde steentjes bij het monument gelegd worden, in navolging van een oeroude joodse traditie. Wanneer u als organisatie of individu ook bloemen wilt leggen bent u daar vrij in met in acht name van de geldende Coronaregels.  Wij verzoeken u dit dan tussen 15.00 uur en 18.00 uur te doen.

Ook zal in het kader van 4 mei er een gesprek zijn met de Surinaams-Indische Nederlandse Lewiesje Cruden geboren in 1936, dochter van de Surinaamse KNIL militair Eddy Heerenveen. Haar vader heeft in Nederlands-Indië voor Nederland gevochten tegen de Japanners in WO II. Hij werd door de Japanners gevangengenomen en heeft in het kamp gezeten bij de Birma spoorweg tot aan het einde van de oorlog.  Met haar zoon Cordon Gruden voert zij het gesprek over de tweede wereldoorlog en wat dit betekent in het heden.

Vanaf dit jaar verkennen het 4-5 mei Comité Amsterdam Zuidoost en de Vereniging Ons Suriname met haar alliantiepartners, Stichting Nusantara, en New Urban Collective / The Black Archives de mogelijkheden om in dit stadsdeel samen op te trekken bij de 4 mei herdenkingen. Het streven is om inclusief herdenken te stimuleren en een jonge generatie te betrekken bij de herdenkingsactiviteiten.

Op 5 mei zal de gebruikelijke Maduro lezing geen doorgang vinden. Online zullen wij een alternatief programma presenteren met als thema: Na 76 jaar vrijheid. Dit wordt een gesprek tussen een oma en haar kleinkinderen over de zin van vrijheid en het vieren hiervan na 76 jaar. Wat een feestelijk einde krijgt.
Het is een bij jong en oud bekende Zuidoost oma, dus ga vooral kijken!

Op onze website: https://4en5meiamsterdamzuidoost.nl  is op 4 mei vanaf 19.30 uur de herdenking te zien en op 5 mei het vieren van de bevrijding vanaf 9.00 uur.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK