25% van woningen Hondsrugpark voor woningzoekenden uit Zuidoost

Extra kansen voor bewoners uit Zuidoost op een nieuwe huurwoning in het sociale-, middeldure- en dure segment in de nieuwe wijk Hondsrugpark in het stadsdeel. Dat staat centraal bij de intentieovereenkomst voor een pilot, die gemeente Amsterdam en de Stichting Hondsrugpark op woensdag 9 december ondertekenden. In Hondsrugpark worden de komende jaren vijfduizend woningen gerealiseerd. Het streven is om per nieuwbouwproject minimaal 25% van de huurwoningen  te verhuren aan bewoners van Zuidoost.

Met de pilot geven de projectontwikkelaars en vastgoedbeleggers in het Hondsrugpark aan dat zij, net als de gemeente, vinden dat de nieuwe wijk verbonden is met de overige gebieden in het stadsdeel. De huidige Hondsrugweg, die van de Johan Cruijff ArenA naar de IKEA Amsterdam loopt, verandert de komende jaren in een park. De kantoren eromheen transformeren naar een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Rond het park komen onder meer 5.000 woningen in woongebouwen  met een diversiteit aan woontypologieën, zoals studio’s, 2-3-4- kamerappartementen, duplex- en grondgebonden woningen en laagbouw.

In de Stichting Hondsrugpark zijn zeven vastgoedpartijen verenigd om het Hondsrugpark te realiseren. De eerste projecten zijn in aanbouw. Vanaf 2022 zijn ze beschikbaar voor de eerste bewoners.

 Pilot uitbreiden

Dirk de Jager, portefeuillehouder Bouwen en Wonen van stadsdeel Zuidoost, is blij met de overeenkomst: “We willen een ongedeelde stad en dat geldt ook voor Zuidoost. De nieuwe wijk Hondsrugpark moet een natuurlijk onderdeel van ons stadsdeel worden en dat geldt ook voor de woonmogelijkheden voor onze bewoners. Dit is een belangrijke pilot die we de komende jaren willen uitbreiden naar andere gebieden in Zuidoost.”

Introductie Woonplatform Zuidoost

Om de kansen van bewoners van het ‘oude’ Zuidoost op een woning in het Hondsrugpark te vergroten, zijn de gemeente en de Stichting Hondsrugpark verschillende maatregelen overeengekomen. Een voorinschrijving en op het stadsdeel gerichte communicatiecampagnes maken daar deel van uit, evenals de introductie van een apart woonplatform voor Zuidoost dat komend voorjaar online komt. Geïnteresseerden kunnen zich nu alvast inschrijven op www.hondsrugpark.nl

Vergroot de huurkansen voor bewoners uit Zuidoost

Het streefpercentage van 25% geldt zowel voor de sociale, middeldure als vrijesectorhuurwoningen die door leden van de Stichting Hondsrugpark worden gerealiseerd. Ook woningzoekenden van buiten het stadsdeel kunnen zich inschrijven. De Jager: “Voorinschrijven sluit mensen van buiten het stadsdeel dus niet uit, maar vergroot de kansen voor de inwoners van Zuidoost. We hopen in de nabije toekomst meer vastgoedpartijen bij dit initiatief te betrekken.”

 

Wat dat betreft spelen er voldoende ontwikkelingen in Zuidoost, een stadsdeel met van oudsher veel  stedelijke vernieuwing en met een omvangrijke vernieuwingsoperatie voor de deur: 39.000 nieuwe woningen tot 2040. Een enorme ambitie, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van de goede ligging aan snelwegen en spoor, de aantrekkelijke grondprijzen en het vestigingsklimaat, dat zich al jaren bewijst en een aanzuigende werking heeft op ontwikkelaars en anderen. De nieuwe wijk, die onderdeel is van Zuidoost, geeft daar extra waarde aan, vindt ook Dewi Anakram, bestuurslid Stichting Hondsrugpark en werkzaam voor Amvest: “We bouwen zeker ook voor Zuidoosters. Zodat zij in hun eigen stadsdeel kunnen blijven wonen, werken en genieten. We zijn erop gericht om deze wijk volledig onderdeel te laten zijn van Zuidoost.”

 

Live uitzending

Op woensdag 16 december is er een live uitzending in New Metropolis, waar De Jager en de betrokken ontwikkelaars het systeem van voorinschrijving toelichten. Deze uitzending begint om 18:30 uur en is te bekijken via https://dezwijger.nl/programma/bewoners-zuidoost-extra-kans-op-nieuwe-huurwoning.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK