Vrijwilliger Vertelt: Ilham Djasem

Venzo is het Verbindingsplatform voor maatschappelijke inzet. Deze week in Vrijwilliger Vertelt het verhaal van Ilham. Haar keuze om vrijwilligerswerk te doen veranderde haar leven.

Ilham meldde zich aan als vrijwilliger in 2017. Ze kampte met een depressie en kon geen opleiding doen, maar wilde haar tijd niet thuis op de bank doorbrengen. Een vrijwilligersfunctie als gastvrouw bij een lokaal buurthuis bracht haar buiten de deur. Sindsdien pakt Ilham elke kans aan om anderen te helpen. Zo zette ze zich in om buurtbewoners te voorzien van ontbijt en diner bij meerdere buurthuizen, waaronder de Bonte Kraai en Holendrecht. Ook bij de lokale voedselbanken speelde ze een rol in het verschaffen van levensmiddelen aan bewoners.

Mensen moeten iets te doen hebben, volgens Ilham. Als je thuis blijft zitten, wordt het leven slechter. Je kunt er beter op uit gaan en werken. Vóór de lockdown was ze twee dagen per week actief als gastvrouw bij Gezondheidscentrum Reigersbos waar ze artsen verwelkomde, een maaltijd bracht en de kantine hygiënisch hield. Ze hoopt dit in februari weer te kunnen oppakken, omdat ze energie krijgt van het helpen van anderen. Als iemand hulp nodig heeft, staat ze meteen klaar. Zo biedt ze ook ondersteuning aan Irakezen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Ilham vertaalt gesprekken tijdens een huisartsenbezoek of biedt een helpende hand door boodschappen te doen.

Het valt haar op dat er weinig vrijwilligers zijn in Amsterdam. Soms vraagt ze aan anderen om zich aan te sluiten als vrijwilliger, maar het blijft toch lastig om ze over de drempel te krijgen. Mensen hechten meer waarde aan comfort en blijven liever thuis. Of hun gebrek aan kennis van de Nederlandse taal houdt ze tegen. Ilham zou graag zien dat meer mensen weten wat vrijwilligerswerk inhoudt: het is een begin om aan jezelf te werken en de deur uit te gaan om vervolgens anderen te helpen.

Ze krijgt vaak te horen dat ze hard werkt. Maar Ilham geniet vooral van het plezier dat het vrijwilligerswerk met zich meebrengt. Het leukste moment was toen de bezoekers van buurthuis Holendrecht haar verrasten met een dansvoorstelling op haar verjaardag. Dat zal ze nooit vergeten. Voor haar gaat vrijwilligerswerk er dan ook niet om dat je moet werken, maar omdat je het leuk vindt.

Vrijwilligerswerk heeft haar leven veranderd. Nu wil ze doorgaan met het helpen van anderen. Ze beschrijft haar leven als een trein die soms een tussenstop maakt bij een halte om te helpen en daarna weer doorrijdt naar de volgende bestemming om bij te dragen. Ze kan en wil niet stoppen.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK