Vrijwilliger Vertelt: Daniël Brzezinski (28)

Daniël Brzezinski (28)

Venzo is het Verbindingsplatform voor maatschappelijke inzet. Deze week in Vrijwilliger Vertelt het verhaal van Daniël. Op zijn vijftiende deed hij al vrijwilligerswerk. Nu is hij vrijwilliger in het Bijlmer Parktheater, waar hij zich inzet als gastheer.

Tot mijn 23ste woonde ik in Polen. In de buurt van ons huis stond een instelling voor mensen met een beperking. Het was een dagopvang waar activiteiten werden georganiseerd. Toen ik 15 jaar was heb ik daar een jaar vrijwilligerswerk gedaan. Na school ging ik daarheen om activiteiten te doen met de patiënten: praten, tekenen, soms een beetje gymnastiek.

Voor de patiënten was het fijn om ook in contact te blijven met mensen zonder beperkingen. Aan het eind van het jaar voerden we een theaterstuk op met de patiënten. Hun familieleden kwamen naar de voorstelling kijken en waren laaiend enthousiast.

Toen ik op latere leeftijd naar Amsterdam verhuisde, ging ik in Zuidoost wonen. Op een dag las ik een oproep voor een vrijwilliger in het Bijlmerparktheater. Ze zochten een gastheer, die mensen ontving in het theater. Het leek me een ideale manier om mijn Nederlands op te krikken: je wordt gedwongen om in het Nederlands te praten. Zeker wanneer het theater educatieve voorstellingen heeft voor scholen, en er hele schoolklassen kinderen in het theater staan. Kinderen zijn heel toegankelijk en stellen veel vragen. Zo krijg je de taal het snelst onder de knie.


Het werk in het theater helpt me om verbonden te zijn met de buurt waarin ik woon, en de gemeenschap waar ik wil blijven wonen. En het kost me amper tijd: één of twee keer per week voor 1,5 uur. Dat is tijd waarin ik anders thuis op de bank zou zitten.

Volgende maand komt weer een vrijwilliger aan het woord.

Foto: eigen archief

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK