Plastic scheiden hoeft niet meer

De gemeente Amsterdam scheidt het afval voortaan op een andere manier. Voor plastic besteedt de gemeente dat uit aan de afvalverwerker. Daar haalt een scheidingsinstallatie de plastic verpakkingen en drinkpakken uit het restafval.

Buurt voor buurt wordt er gestopt met het scheiden van plastic. Dat zorgt uiteindelijk voor meer bruikbaar plastic.

Stuk voor stuk

De buurten worden hier stuk voor stuk klaar voor gemaakt. Wanneer de plastic container nog in de buurt staat kan het plastic er nog gewoon in gedaan. Als de plasticcontainer weg is, kan het plastic bij het restafval. Het plastic dat nu nog in de plasticcontainer wordt gedaan, gaat ook al naar de scheidingsinstallatie. Net zoals het restafval.

De bovengrondse plasticcontainers gaan helemaal weg. Dat zijn de grote oranje containers op straat. Van de ondergrondse plasticcontainers worden containers voor restafval, papier/karton of glas gemaakt. Welke container er komt, hangt af van wat de buurt nodig heeft. Bewoners krijgen een brief als de containers in de buurt bijna weggaan. De gemeente verwachten dat alle plasticcontainers begin 2022 weg zijn.

Nieuwe dingen

De afgelopen jaren hebben veel Amsterdammers hun plastic afval gescheiden weggegooid. Daar werden veel nieuwe dingen van gemaakt. Zoals flessen voor shampoo en afwasmiddel. Sinds 2017 haalt de scheidingsinstallatie ook plastic uit het restafval. Inmiddels werkt die installatie zo goed dat hij meer plastic uit het afval haalt dan de Amsterdammers.

De scheidingsinstallatie haalt ook nog eens precies dát plastic uit het restafval dat bruikbaar is voor nieuwe producten. Bij het plastic van Amsterdammers zaten vaak ook spullen die daar niet in horen. Zoals chipszakken en koffiecups. Maar ook plastic speelgoed en etensresten. Daardoor werd soms een hele lading afgekeurd. Dat is zonde, want daar zat ook plastic in dat we nog wél kunnen gebruiken.

Glas, papier en textiel

Voor elk soort afval kiezen we de manier van scheiden waarbij dat afval zo goed mogelijk opnieuw gebruikt kan worden. Voor plastic en drinkpakken is dat via de scheidingsinstallatie. Voor glas, papier/karton en textiel is dat als Amsterdammers het zelf scheiden. Voor papier/karton en textiel is het namelijk belangrijk dat dat droog en schoon is. Dat is het niet als het tussen het restafval zit. Het is daarom belangrijk dat iedereen het glas, papier/karton en textiel zelf blijft scheiden.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK