Een goed begin

Tanja Jadnanansing

Dat stuk papier met de inmiddels wereldberoemde zin :”Omtzigt functie elders” bracht ons emotionele debatten met opvallend veel beloften over het beter organiseren van tegenmacht.

Er kwam ook een informateur in de persoon van Herman Tjeenk Willink. Hij schreef al in 2018 een boek met de titel’ groter denken, kleiner doen’. Een pleidooi voor een sterke democratische rechtsorde. Dat stemt hoopvol.
In zijn boek schrijft Tjeenk Willink vol overgave dat van echte betrokkenheid van burgers bij de politieke beslissingen nog onvoldoende bewijs is. Omdat de heer Tjeenk Willink oprechte betrokkenheid op prijs stelt is deze column speciaal voor hem.

Ik koesterde hoop dat hij met zijn opdracht ook de harde bestuursstijl die veel vergadertafels is binnengeslopen ter discussie kan stellen. Dit is een speciale oproep om zachte elementen aan bestuurskracht toe te voegen. Het zal de toegankelijkheid van de overheid bevorderen.
Die zachte elementen die veel moeders in Zuidoost adviseren als het mis dreigt te gaan met onze kinderen. Dat element van bekrachtigen en bemoedigen. Van verdeeldheid naar verbondenheid. Van wantrouwen naar vertrouwen. Deze oneliners heb ik niet bedacht. Ik hoor ze tijdens de kamerdebatten over die uitgelekte notitie en consequenties.

Oprecht
Om deze oneliners van diepgang te voorzien heb ik mijn hoop gevestigd op de heer Tjeenk Willink. Na zijn boek te hebben gelezen, geloof ik oprecht dat hij dat kan. Sterker nog. Ik geloof dat het niet anders kan. De tijd van schouderophalend lekker doen waar je zelf zin hebt tijdens een fijne vergadering met allerlei heren in pakken is voorbij.
De publieke opinie is veranderd en de roep om feminiene waarden klinkt steeds luider.
En terecht, we kunnen niet op dezelfde voet doorgaan. Ik stuur vanuit Zuidoost met deze column vier woorden mee richting de informateur:
Visie, verbondenheid en vertrouwen en veerkracht. Het begint met de visie dat de zachte elementen van luisteren, empathie en feedback de hamer kunnen zijn om vastgeroeste patronen te doorbreken.

Zachte kracht vanuit Zuidoost om verbinding te brengen in de overtuiging dat wij allemaal staan voor een fijn Nederland waar al die culturen en nationaliteiten samen staan voor herstellingsvermogen.
Ik hoop oprecht dat deze boodschap de bestuurlijke tafel in Den Haag bereikt en dat dit leidt tot constructieve debatten.
Die vrouwelijke kracht is precies wat nodig is.

Tanja Jadnanansing
Voorzitter stadsdeel Zuidoost

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK