BIJLMER PIONIERS: Hidayet Gencaslan

Door Drs. MA, Graziëlla Hunsel Rivero

In Bijlmer Pioniers leest u de verhalen van de mensen die zich op een bijzondere wijze, in de Bijlmergeschiedenis, hebben ingezet voor de gemeenschap en de opbouw van dit stadsdeel.

 

BIJLMER PIONIERS: Hidayet Gencaslan – Met bloemen maken de broers Gencaslan de Bijlmer kleurrijker

[1979 – heden]

Als klein meisje kwam ik met mijn moeder wekelijks bij de bloemenwinkel “Hollands glorie” in het oude winkelcentrum Ganzenhoef. Een grote, half kalende meneer met een blauw overal en altijd op klompen was de eigenaar en zorgde er altijd voor dat er voor zijn winkel een kleurrijke bloemenzee ontstond waar je als klant je ogen uitkeek. Op een dag was de grote meneer niet meer alleen. Hij werd deze vergezeld door een jongeman die bij hem een bijbaantje had. Hij stelde hem voor als Ali en Ali moest ons die dag de bloemen verkopen.

Ali Gencaslan werd een volwassen man in deze winkel en nam de bloemenwinkel van de eerste eigenaar over. Hij bouwde samen met zijn broers een klein bloemenimperium, van ongeveer 5 winkels, op in de Bijlmer en veranderde de naam in “Bloemactief Ali”. Een succesvolle formule waar je in elk filiaal met veel enthousiasme en warmte werd ontvangen en geholpen. Inmiddels staat Hidayet, één van broers, met deze zelfde hartelijkheid door de week op de markt in Amsterdam-Zuidoost met zijn eigen onderneming, “Bloemen de Broer”.

VAN TURKIJE NAAR DE BIJLMER

“In de jaren zeventig emigreerden mijn ouders van Ankara, Turkije naar Nederland. Zij kwamen met het gezin terecht in de flat Frissenstein in de Bijlmer. Ik woon al 42 jaar in dit deel van Amsterdam en ben, als kind, opgegroeid met een geweldige sfeer om mij heen. Alles was nieuw voor mij, het was multicultureel en de mensen om mij heen waren allemaal gastvrij. Na al die jaren is dat gevoel voor mij nog steeds hetzelfde, ik ben gelukkig hier met mijn gezin, want wij zijn hier thuis in de Bijlmer!”

ZEG HET MET BLOEMEN

“Toen ik zeven was rolde ik, net als mijn broer Ali, in de bloemenindustrie. Het begon met het helpen in de bloemenzaak dat na een aantal jaar veranderde naar een echt baantje. Ik leerde zoveel over het product, hoe je om moest gaan met klanten en hoe je een eigen zaak moest runnen. Ik ben toen samen gaan werken met mijn oudere broer in 1 van de filialen van “Bloemactief Ali”. Inmiddels ben ik voor mezelf begonnen op de markt en ben ik elke dag op eigen kracht bezig met mijn passie. Dit doe ik met heel veel plezier door de steun van mijn liefhebbers in en buiten het stadsdeel.”

ZO BIJZONDER

“7 jaar terug kwam er een klant bij me in de winkel die mij vertelde dat hij een bezoekje zou gaan brengen aan een zieke vriend, maar hij had niet genoeg geld om een bosje bloemen te kopen.  Door zijn verhaal kreeg ik medelijden met hem, omdat ik gelijk aan mijn eigen broer moest denken die op dat moment ook heel erg ziek was. Ik gaf de klant de bos bloemen cadeau zodat hij deze kon geven aan zijn zieke vriend. Een dag later bracht ik een bezoek aan mijn eigen zieke broer en was enorm verrast. Ik zag daar de bos bloemen die ik de klant gegeven had voor zijn zieke vriend staan. Blijkt dat de klant die ik had geholpen voor mijn broer langskwam.”

MAGISCHE FORMULE

“In Amsterdam-Zuidoost en de Bijlmer respecteren mensen elkaar zoals ze zijn. We zijn hartelijk en we geven elkaar brasas. Helaas kan dat nu niet in Coronatijd.”

De vorige Bijlmer Pionier, Moenira Luqman, stelt je de volgende vraag: 
Hoe kunnen diversiteit en inclusie bijdragen aan een gezond woon- en leefklimaat in Zuidoost?

“Door mensen te respecteren zoals ze zijn en elkaar genoeg de ruimte te kunnen geven zodat iedereen zichzelf kan zijn. Zo creëer je een mooie samenleving. Het mooie is dat je zoveel leert van zoveel verschillende culturen in 1 stadsdeel.”

WAT IS JOUW VRAAG AAN DE VOLGENDE PIONIER?
“Wat kan er volgens jou nog verbeterd worden voor een betere samenleving in Amsterdam-Zuidoost?”

Hidayet Gencaslan – Met bloemen maken de broers Gencaslan de Bijlmer kleurrijker
Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK