Basisschool De Schakel krijgt eerste Tiny Forest van Amsterdam

Op 19 november planten kinderen van Basisschool De Schakel (Stichting Zonova) het eerste Tiny Forest van Amsterdam. Het inheemse minibos gaat deel uitmaken van het gloednieuwe schoolplein dat De Schakel, gelegen in de Venserpolder in stadsdeel Zuidoost, met dank aan de gemeente Amsterdam heeft kunnen realiseren. Wethouder Ivens van Ontwikkelbuurten, Openbare Ruimte en Groen komt deze dag een boom planten en het nieuwe plein openen.

 

Vergroening

Het Tiny Forest, dat mede mogelijk is gemaakt door mineraalwaterproducent Spa en van de leerlingen de naam ‘The Woods’ heeft gekregen, draagt bij aan de vergroening van het schoolplein, één van de doelstellingen van het nieuwe schoolplein. Met behulp van de Gemeente Amsterdam heeft De Schakel het schoolplein nieuw kunnen inrichten en 25 procent extra vergroening kunnen realiseren. Op deze manier prikkelt het plein de leerlingen om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren. Verder wordt door de vergroening ook de waterbergingscapaciteit vergroot en de luchtkwaliteit verbeterd, bovendien is er een positief effect op de gezondheid.

Verspreid over heel Nederland heeft IVN Natuureducatie inmiddels zo’n 85 Tiny Forests aangelegd.
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems mini-bos dat verdroging tegengaat, water bergt bij overvloedige regenval, verkoeling biedt op warme dagen en CO2 opslaat. Daarnaast zorgt een Tiny Forest voor biodiversiteit. Zo ontdekten onderzoekers uit Wageningen al bijna zeshonderd verschillende dierensoorten in de mini-bossen. Vooral insecten lijken te profiteren van deze kleine bossen.

Meer beweging en natuureducatie
De Schakel is een gezonde school en heeft als doelstelling om de leerlingen meer te laten bewegen. Via uitdagende klimrekken worden de leerlingen uitgedaagd om hun motorische vaardigheden te oefenen. Naast beweging wil De Schakel ook natuureducatie verder ontwikkelen. Daarom zijn er rond het Tiny Forest bankjes gemaakt zodat de leerkrachten buitenlessen kunnen geven. Gekoppeld aan het Tiny Forest zal IVN Natuureducatie het lerarenteam begeleiden bij de ontwikkeling van natuureducatielessen. Ter versterking van dit laatste zijn her en der op het schoolplein bordjes bevestigd met plaatjes en namen van de meest voorkomende bomen en insecten.

 

Buurtontmoetingsplek

Het kleuterspeelplein aan de voorkant van de school heeft een openbaar karakter en is voor de hele buurt toegankelijk. Daarom hebben Stichting Leefomgeving Schiphol en het Prins Bernard Fonds bijgedragen aan het ontwikkelen van een buurtontmoetingsplek, die de leerlingen de naam ‘Chill Zone’ gedoopt hebben. Aan de voorkant zijn houten zitbankjes gemaakt zodat ouders en kinderen het plein buiten schooltijd kunnen gebruiken om elkaar te ontmoeten. Verder is er naast de zandbak een podium gemaakt voor gezamenlijke activiteiten en zijn er aan de voorkant tussen de planten paadjes gemaakt waar kinderen lekker kunnen spelen.

Opening schoolplein

Op 19 november zal wethouder Ivens van Ontwikkelbuurten, Openbare Ruimte en Groen het nieuwe schoolplein officieel openen. De kinderen van basisschool De Schakel zullen die dag bijna 600 bomen planten. Wethouder Ivens zal met leerlingen van groep 6 zelf ook een boom planten in het Tiny Forest en een plaat onthullen met de naam van het bos. De voorzitter van de leerlingenraad zal een kort gesprekje met de wethouder voeren om het belang van het schoolplein te onderstrepen. Het kleine plein aan de voorkant zal geopend worden middels de onthulling van de naam van deze buurtontmoetingsplek door 2 bestuurders van respectievelijk Stichting Leefomgeving Schiphol en het Prins Bernard Fonds.

 

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK