Xavi Dors, het 13-jarige rolmodel voor de jeugd!

Door: Raksha Hoost

“Het gaat er de laatste tijd in het nieuws alleen maar over hoe onveilig het is in Zuidoost. Ik vind dat er hier veel talent is. Daar mag het ook best meer over gaan.” De 13-jarige Xavi Dors heeft genoeg van de talloze berovingen en vecht- en steekpartijen in een stadsdeel dat al jarenlang bestempeld wordt als onveilig. “Veel kinderen worden hier bang van en nu kom ik om hulp vragen en aandacht geven aan dit onderwerp. Ik ben zelf niet bang, maar wel voorzichtig omdat ik niet wil dat er iets naars met mij gebeurt.”

Xavi maakte het zijn missie om kinderen te motiveren zich te richten op positieve activiteiten in plaats van bij te dragen aan negatieve ontwikkelingen. Hij bedacht het project Voetballen voor veiligheid, een voetbaltoernooi voor leeftijdsgenoten om plezier te hebben en hun talenten te laten zien.

Voetballen voor veiligheid

Hij plaatste een oproep op zijn Instagram account waar ruim 12.000 volgers het bericht zagen. Bekende voetballers zoals zijn oom Urby Emanuelson en Javairô  Dilrosun volgden zijn voorbeeld en binnen twee dagen rolden er 50 aanmeldingen binnen. “Meer dan verwacht, want we wilden eigenlijk 13 teams laten spelen.” Xavi stapte, samen met zijn vader Waltoo, naar Swazoom, een organisatie die zich inzet voor gelijke kansen voor kinderen en jongeren in Amsterdam Zuidoost. Swazoom hielp de jonge projectleider een stapje verder in de goede richting en op 8 augustus 2020 vond het toernooi Voetballen voor veiligheid oplaats. Zo’n 50 kinderen vanuit verschilllende hoeken van Nederland, zoals ook Enschede en Rotterdam, kwamen opdagen om zich op een zonnige zaterdag te richten op één doel: plezier hebben. “Het was ineens een nationaal toernooi geworden. Ik kende een paar kinderen, maar er waren ook kinderen bij die ik nog nooit had gezien. En het was ook leuk om te zijn dat er een meisje bij was. Het was een geslaagd toernooi, want iedereen ging op een respectvolle manier met elkaar om. Nu willen de andere kinderen ook iets organiseren, dat gaan we samen doen. Wat dát wordt, mag ik nog niet vertellen!”

Ook Stadsdeel Zuidoost reageerde positief op het sympathieke toernooi. “Ze willen dat ik meer evenementen ga organiseren. En ze vinden het ook heel tof dat ik mijn social media inzet om andere kinderen te bereiken.” Via zijn Instagram-account probeert Xavi leeftijdsgenoten te motiveren om positieve activiteiten te ondernemen zodat ze niet op het verkeerde pad belanden. Dit doet hij onder andere door zijn voetbal-‘skills’ te laten zien die andere kinderen na kunnen doen. “Soms sturen ze me hier dan video’s van. Dan plaats ze op mijn Instagram-profiel. Af en toe ‘appen’ ze me ook dat het slecht gaat en dan probeer ik ze te helpen door met ze te praten.”

 

Populariteit

De aandacht die Xavi krijgt van zijn volgers is niet nieuw voor hem. Zijn bekendheid groeide enorm toen een video, waarin de jonge voetballer een gewaagde schijnbeweging maakt, het internet deed ontploffen. Het filmpje werd zo’n 4 miljoen keren bekeken en ook het Jeugdjournaal deed er verslag van. “Ik had al een paar duizend volgers, maar vanaf toen is het gaan groeien. Ik was best trots op mezelf. Soms word ik herkend op straat, door kinderen en volwassenen, en willen ze een foto met me maken en vertellen ze me dat ze het goed vinden dat ik me inzet voor Zuidoost. Ik vind dat wel heel leuk, maar ik ga zeker niet naast mijn schoenen lopen.”

 

Zijn positieve kijk op het leven komt heeft hij overgenomen van zijn ouders. “Zij zijn ook heel positief. Mijn vader helpt ook veel mensen, hij werkt bij de Koninklijke Marechaussee en gaat langs scholen en voetbalclubs om met kinderen te praten over veiligheid. Als iedereen iets positiefs doet, draagt iedereen een steentje bij. Dan krimpt de negativiteit en groeit de positiviteit juist.”

 

Voetbaldroom
Xavi geniet van zijn functie als rolmodel en heeft op zijn beurt ook mensen in zijn omgeving waar hij tegenop kijkt. Het liefst treedt hij namelijk in de voetstappen van Urby Emanuelson om een carriere als profvoetballer tegemoet te gaan. “Mijn hele familie houdt van voetbal. Mijn vader en mijn ooms  speelden bij Ajax, dus ik heb wel echt een sportfamilie. Ik denk dat het heel belangrijk is om mensen in mijn omgeving te hebben die me steunen bij het bereiken van mijn droom, want ik kan veel van ze oppikken. Dan kan ik daar later ook weer mensen mee helpen om verder te komen.”

Op 3-jarige leeftijd sloot Xavi zich aan bij voetbalclub Zeeburgia en vier jaar later verwelkomde Ajax hem. Tegenwoordig speelt hij alweer drie seizoenen bij FC Utrecht waar hij de posities linksbuiten en centrale middenvelder inneemt. “Ik hou heel erg van acties maken en dat kun je aan de buitenkant en op het middenveld zeker doen. Dus dat is wel uitdagend genoeg.” In 2018 won hij de Richard Witschge-bokaal. Vóór elke thuiswedstrijd mag een jeugdspeler van Ajax proberen het record hooghouden neer te zetten. De speler die de bal het vaakst kon hooghouden, ontvangt de bokaal. Xavi sleepte de reuzenbeker binnen door 1227 keer de bal hoog te houden en sloot zo zijn tijd bij Ajax af met het winnen van de hoofdprijs. “Daar ben ik heel trots op. Ik ben ook trots dat ik nu bij FC Utrecht speel én dat ik een eigen project heb gestart en me inzet voor de jeugd.”

De stappen die Xavi zet richting zijn ultieme droom dankt hij deels aan zijn ouders. “Met mijn vader ga ik meestal voetballen en mijn moeder zorgt ervoor dat ik gezond eet. Ze komen naar mijn wedstrijden kijken en ze steunen me, ook als het minder gaat. Ik praat wel altijd over mijn gevoelens met mijn ouders, want ik zie mijn ouders echt als mijn vertrouwenspersonen.”

Follow your dreams

Hij beseft zich dat er in zijn buurt veel kinderen zijn die ook heel goed kunnen voetballen maar niet de middelen hebben om te kunnen oefenen. “Ze mogen van hun ouders niet naar een voetbalclub omdat ze niet gebracht kunnen worden. En die kinderen voelen zich soms wel eenzaam en zeggen vaak dat ze zich onveilig voelen. Het is daarom belangrijk dat ik mijn verhaal kan delen om ze te motiveren om goede in plaats van stoute dingen te doen.”

 

Xavi gaat dan ook door met Voetballen voor veiligheid. Het project is inmiddels uitgegroeid tot een stichting en er hebben zich meerdere partijen gemeld die graag willen samenwerken. Meerdere voetbalclubs uit Amsterdam staan te springen om het initiatief breder uit te dragen. Voor hen is het thema herkenbaar, omdat zij ook spelers hebben die onveiligheid ervaren. Daarnaast ontstaat er op social media een beweging rondom Voetballen voor veiligheid: steeds meer bekende sporters, influencers en managers van artiesten spreken filmpjes in en delen de boodschap van Xavi met hun doelgroep. Ook over de grens houden geinteresseerden de ontwikkelingen in de gaten: Xavi is benaderd vanuit België en Suriname met het verzoek om daar het toernooi te organiseren en een grote Europese cruise-maatschappij wil ook graag samenwerken.

 

“Ik vind het echt geweldig om een voorbeeld te zijn voor de jeugd. Follow your dreams is een liedje van Broederliefde en die raad ik iedereen aan om te luisteren. Geloof in jezelf en follow your dreams. En als je geen hulp hebt, zoek dan hulp. Er is altijd iemand die je wilt helpen. Oh, en houd Voetballen voor veiligheid en mij in de gaten via Instagram, @xavidors1.”

 

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK