Ajax-speelster Kay-Lee de Sanders: ‘Het leek onmogelijk om profvoetballer te worden en kijk waar ik nu sta!

Kay-Lee de Sanders (26) heeft haar stempel gedrukt op het (inter)nationale voetbaltoneel als een inspirerende speler van AFC Ajax. Haar reis naar roem begon in de straten van Zuidoost, waar ze op jonge leeftijd haar liefde voor voetbal ontdekte.

door Martine van der Horn

Geboren en getogen in Reigersbos was De Sanders, geïnspireerd door haar drie jaar oudere broer slechts zes jaar oud toen ze de eerste stap zette op het voetbalveld.

FC Abcoude

Het was bij FC Abcoude dat ze begon aan haar grote voetbalavontuur. Ze was er vaak het enige meisje te midden van de jongens. ‘Er waren in die tijd nog geen meisjesteams. Tot mijn vijftiende heb ik bij de jongens gespeeld.’ De Sanders haalt aan dat haar teamgenoten en trainers altijd goed voor haar zorgden. ‘Ik had een eigen doucheruimte bijvoorbeeld.’ Maar ik hoorde wel altijd “Er zit een meisje in dat team, daar gaan we wel van winnen”. Ook op straat werd gezegd: “Je kunt niet meespelen, het gaat er te hard aan toe”.’

Uitdagingen

Het voetballen bracht dus nogal wat uitdagingen met zich mee, maar De Sanders liet haar talent schitteren en veroverde haar plek in het jongensteam. Haar vastberadenheid om zich te bewijzen, in een omgeving waar meisjes nog niet echt werden gezien, vormde de basis van haar doorzettingsvermogen en haar onwrikbare geloof in zichzelf. ‘Het heeft me gevormd. Ik heb altijd gevoeld dat ik me extra moest bewijzen.’

Ik hoorde altijd “Er zit een meisje in dat team, daar gaan we wel van winnen”.

SC Buitenveldert

Het was niet altijd een gemakkelijke weg. Bij haar overstap naar SC Buitenveldert werd De Sanders geconfronteerd met teleurstellingen. De beloften die haar waren gedaan, werden niet nagekomen. ‘Ik zou onder andere twee keer in de week met het eerste vrouwenelftal mee trainen en dat viel zwaar tegen.’ Het  was een bittere pil om te slikken, maar het weerhield haar er niet van om te blijven streven naar haar dromen. Haar vastberadenheid bleef niet onopgemerkt. ‘Ik werd daar geselecteerd voor het CTO (Centrum Topsport Onderwijs), het voortraject om profvoetballer te worden.’

Ajax

In juni 2017 tekende ze haar eerste professionele contract bij Ajax, een moment dat haar leven voorgoed zou veranderen. Het was een droom die uitkwam voor deze echte Amsterdammer, die als kind al de magie van de Arena had ervaren tijdens wedstrijden met haar vader. ‘Toen ik acht jaar was liep ik aan de hand van Wesley Sneijder het veld op.’

Liefde voor de club

Haar liefde voor de club en de sport werd beloond toen ze haar debuut maakte tegen Excelsior Rotterdam op 4 november 2017. Sindsdien heeft ze haar plaats in het team verdiend en haar contract zelfs verlengd tot medio 2025, een bewijs van haar toewijding en talent.

 Zuidoost

De Sanders woonde een tijdje in Amstelveen maar is nu weer tijdelijk terug in Reigersbos bij haar ouders. ‘Ik houd van Zuidoost, dat maakte mijn verhuizing naar een andere plek wel duidelijk. Ik ging Zuidoost nog meer waarderen. Hier groeten de mensen elkaar, vragen naar elkaar. Het is ook bijzonder dat er zoveel culturen bij elkaar wonen. We leren van elkaar, kijken naar elkaar. Hier mag iedereen zo zijn zoals hij of zij is. Dat is het mooie van Zuidoost.’

 Krachtig

‘Ik heb een connectie met Zuidoost en ik heb er veel aan te danken. Zuidoost heeft me krachtig gemaakt, heeft me hard gemaakt. Ik heb echt rake schoppen gehad. Ik kwam met gaten in mijn broek thuis. Als ik nu getrapt word, kijk ik er niet meer van op.’

Kay-Lee de Sanders

 

Levensverhaal

Met haar tatoeages vertelt Kay-Lee haar levensverhaal, van de veer van een reiger die haar wijk symboliseert tot de spreuk ‘more pressure, more diamonds’ die haar houding ten opzichte van uitdagingen weerspiegelt. Voor haar is elke hindernis een kans om te groeien en te schitteren, net zoals de druk van spelen in de Arena haar alleen maar meer kriebels geeft.

Topsporter

Als topsporter is ze 24 uur op zeven dagen aan het werk. ‘Ik ben continu met sport bezig. Wat neem ik als avondeten? Hoe lang moet ik slapen? Zal ik een avond uitgaan? Is het wel verstandig om zo lang op mijn benen te staan? Het sportleven gaat altijd door. Ik ben er continu mee bezig.’

Beker

De Sanders is ontzettend blij met het op 20 mei winnen van de bekerfinale van de KNVB. ‘Ik vind dat we die beker echt hebben verdiend omdat we het zover hebben geschopt dit jaar en ook omdat we Ajax hebben laten zien in Europa.’ De Sanders en haar team werden tweede in de competitie. Even blikt ze terug op het jaar. ‘De Champions League had ik geen seconde willen missen, het was een groot avontuur maar het was ook zwaar; we hebben echt een zwaar seizoen gehad.’

Teamspirit

De Sanders roemt de teamspirit van haar team. ‘Er is zo’n intense band. Wat ik meemaak, valt vaak niet goed uit te leggen aan familie of vrienden, maar met mijn teamgenoten kan ik alles delen en zij voelen mij perfect aan.’

Rolmodel

De reis van Kay-Lee gaat verder dan alleen het voetbalveld. Ze is ook een rolmodel voor velen, een inspiratiebron voor jonge talenten in Nederland en daarbuiten. ‘Ik zie mezelf niet als rolmodel maar ik was laatst bij een voetbalclinic en toen merkte ik dat de meiden helemaal euforisch waren toen ze me zagen.’ De Sanders wil ze meegeven dat succes niet alleen wordt bepaald door talent, maar ook door vastberadenheid, veerkracht en een onwrikbaar geloof in jezelf. ‘Mijn verhaal laat zien dat als je krachtig kunt zijn, er echt mogelijkheden zijn om tegen alle verwachtingen in te schitteren.’

Betrokkenheid

Ze wil meehelpen om maatschappelijke kwesties aan te pakken, zoals bijvoorbeeld online pesten. Zo was De Sanders een van de gezichten van een campagne van Ajax tegen haatreacties op sociale media. Ze liet haar stem horen en moedigde anderen aan om hetzelfde te doen. De Sanders betrokkenheid bij andere mensen en bij haar buurt blijkt ook uit haar inzet voor het verbeteren van speelplaatsen voor kinderen in Reigersbos. ‘Het mooie van Zuidoost is dat er nog steeds veel buiten wordt gespeeld, dat de kinderen voetballen op straat. Dat is prachtig, dat wil ik stimuleren.’

Boodschap

Voor jonge talenten in Zuidoost heeft De Sanders nog een laatste boodschap. ‘Vertrouw op jezelf, ook al lijkt het niet mogelijk, ga toch door. Laat je niet tegenhouden door de maatschappij. Kijk naar mij, het leek onmogelijk om profvoetballer in het vrouwenvoetbal te worden en kijk waar ik nu sta!’

 

 

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK